Kiállítás

2023.08.28. 14:58

Népi mesterségeket mutatnak be Dunavecsén

Régi mesterségek velünk élő alkotásai címmel nyílt kiállítás a minap a Dunavecsei Helytörténeti Gyűjtemény foglalkoztató helyiségében.

Gulyás Sándor

Népi motívumok a terítőkön és párnákon

Fotó: Beküldött fotó

– Az időszaki kiállítás múltidézés. Az ötletet  a Kárpát-medence legnagyobb népművészeti fesztiválja, a Mesterségek Ünnepe adta. A hajdani vásárok hangulatát idéző családi fesztivált a Budai Várban tekinthetik meg az érdeklődők már évek óta – mondta el hírportálunk érdeklődésére Braun Beatrix, a Dunavecsei Helytörténeti Gyűjtemény munkatársa. 

A dunavecsei tárlatban a legismertebb szakmák és azok termékei kaptak helyet. Mindegyiknél olvasható egy rövid leírás, ami azt tartalmazza, hogy a történelem folyamán hogyan alakult ki a mesterség, kik és miként kezdtek vele foglalkozni, valamint milyen más szakma társult mellé. 

Olvashatnak az idelátogatók arról is, hogy hazánkban hogyan változott tájegységenként a fafaragás
Fotó: Beküldött fotó

– A kiállított tárgyak között vannak mindennapi használati eszközök, népviseleti darabok és néhány szerszám. Érdekességnek számít a bőrművesség egyik megtekinthető tárgya, egy újratalpalt csizma. Olvashatnak az idelátogatók arról is, hogy hazánkban hogyan változott tájegységenként a fafaragás. A népi ékszerek közül a kalárisnak honnan ered a neve. Európa legnagyobb kékfestő textilgyára Magyarországon működött. Megtudhatják ki és mikor alapította. Megnézhetik, az ütőfa melyik mesterség szerszáma. Mindemellett számos érdekességeket láthatnak, olvashatnak a népi mesterségek iránt érdeklődők a kiállításon – tette hozzá Braun Beatrix.

A kiállított tárgyak között vannak mindennapi használati eszközök, népviseleti darabok és néhány szerszám
Fotó: Beküldött fotó

A tárlat szeptember másodikáig látogatható az intézmény nyitva tartási idejében.

Fotó: Beküldött fotó


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában