Mázolt selyem

2023.07.28. 19:56

Bajkó Bence országosan egyedülálló bemutatóval érkezett Bajára

Nem mindennapi tárlatra várták a bajaiakat az Éber-házba nemrégiben. Egy olyan fiatalembert mutattak be a szervezők, aki közvetlen környezete, Nagybaracska település népviseletét tanulmányozva, újjáélesztette a selyemfestés 100 éves hagyományát. A 21 éves Bajkó Bence az országban egyedüliként készít sárközi mázolt selymet, amivel a közelmúltban elnyerte legfiatalabbként Magyar Kézműves Remek elismerést.

Rab Rita

A 21 éves Bajkó Bence az országban egyedüliként készít sárközi mázolt selymet

Fotó: Ispánovics József

Bajkó Bence az Éber-emlékház kertjében mutatta be munkáit, vetítéses előadásában mesélt a nagybaracskai viseletekről, közben öltöztető asszonyok varázsolták a látogatók elé a sárközi menyecskéket. Az előadás a Nagybaracskai Néptáncegyüttes közreműködésével valósult meg.

A bemutató részleteiről Éber Annát, a bajai Türr István Múzeum és Bácskai Művelődési Központ munkatársát és a kiállítót, Bajkó Bencét kérdeztük. 

− Tavasszal kerestem meg Bajkó Bencét azzal, hogy felajánlottam neki, tartson bemutatót nyáron az Éber-emlékház kertjében. Már egy ideje figyelgettem Bence tevékenységét, gyűjtését és környező falvakban bemutatott előadását. Nagyon fontosnak és támogatandónak tartom azokat a fiatalokat, akik saját közvetlen környezetük kultúrájából merítve valami újat alkotnak vagy felelevenítenek. Gyermekeink korosztályában igen nagy kincs ez és nem csak a tudományos munka részére értem, de bámulatos a csapatépítő hatása is − fogalmazott Éber Anna.

Fotó: Ispánovics József

Az Éber-emlékház a Türr István Múzeum és Bácskai Művelődési Központ önálló muzeális egysége, egy letűnt világ polgári kultúráját mutatja be, mégis ezer szállal kötődik a népi kultúrához is, és azon belül Nagybaracskához.

− Bellosics Bálint neves néprajzkutató családtag volt és egyfajta fogékonyságot is meggyökereztetett a családban, amely a népi kultúra tiszteletére, a mesterségbeli tudás becsületére alapul. Ifj. Éber Sándor (1909-1985) festőművész, nagyapám testvére, már tudatosan gyűjtötte a népi tárgyakat, így adódik, hogy az Éber-emlékház közel 600 darabos néprajzi leltárral rendelkezik. Ő volt az, aki édesapja nyomdokain 1960-ban egy 8 négyzetméteres freskót készített Nagybaracskára egy lakodalmas pillanatot választva témául − tudtuk meg Éber Annáról.

Mint a szakember fogalmazott, számára Bajkó Bence bemutatója nemcsak ezen családi hagyomány folytatását jelentette, hanem a ruhák, anyagok, az egyszerű emberek praktikussága, leleményessége iránti tiszteletet is.

− Bence igen megkapó stílusban, lehengerlő energiákkal tartotta fent a nézők érdeklődését. Néhány év alatt – hiszen fiatal korából adódóan nem is lehet sok évről beszélni −, olyan nagy ismeretanyagra és akkora gyűjteményre tett szert, amit bámulatosnak tartok. Az előadás nem jöhetett volna létre, ha Bence mindezt nem egy támogató közegben végzi, ahol a néptáncosoktól az idősebb generációig mindenki egy emberként áll mellette. Nagyon fontos, hogy Bence szót tud érteni ezekkel a tapasztalt falubéli asszonyokkal is, hogy ez a hagyományos tudás átörökítődjön, legyen szó a selyemfestésről, az alsószoknyák keményítéséről vagy az öltöztetésről egyaránt. Köszönöm, hogy részese lehettünk ennek az eseménynek − mondta Éber Anna.

Bajkó Bence arról mesélt, milyen előzményei voltak az országosan egyedülálló bemutatónak.

− A bemutatóra való felkészülés csaknem egy hónapon át tartott, a komplett viseletek összeállítása, a modellekre való próbálása, a fotósok, fodrász, plakát tervezése, szervezése együttesen sok-sok órát vett igénybe, valamint a bemutató előtti napon a csaknem 300 viseleti ruhadarab kivasalása. Szerencsére egy szuper csapattal dolgozhattam együtt, így mindenben a segítségemre voltak, hogy minél gördülékenyebben menjen a szervezés és a felkészülés − mondta.

Hozzátette, a jövőben is szívesen tart bemutatókat, amennyiben felkérés érkezik, kisebb és nagyobb volumenű bemutatókat is szokott tartani.

− Felmerült a kérés, hogy hon- és népismeret óra keretein belül, iskolában is népszerűsítsem a viseletet és a kultúránkat, amit egy nagyon jó lehetőségnek tartok, hiszen a fiatalok oly keveset tudnak a mi sokszínű és csodálatos kultúránkról. Előadásaimban igyekszem a magyar kultúrát oly módon bemutatni, hogy az érdekes és figyelemfenntartó legyen. Az előadásra szép számmal érkeztek nézők, nagy örömömre szolgált, hogy bekapcsolódtak az előadásomba kérdéseim ügyes megválaszolásával, igyekeztem minél többet és minél furfangosabb kérdéseket feltenni, amik persze a paraszt ember fejével gondolkodva könnyen megválaszolhatók. Sok idős volt jelen, akik nagyon gyorsan tudták a helyes választ a nehezebb kérdésekre is. Feltételezem, ők még szüleiktől, nagyszüleiktől hallhatták vagy láthatták a kérdésekre a választ. Az előadás után sok gratulációt és elismerő szavakat kaptam mind személyesen, mind az online platformon, mely számomra mindig nagy öröm, hogy úgy érzem az előadás hallgatói egy-egy apró darabot vihettek magukkal − mondta Bajkó Bence.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában