Magyar Falu Program

2023.07.03. 12:07

A falunapon adták át a felújított fülöpházi polgármesteri hivatalt – galériával

Ünnepélyes keretek között adták át a hétvégi falunap keretében a község polgármesteri hivatalának épületét Fülöpházán. A munkálatok költségeit a Magyar Falu Program pályázatán elnyer támogatás fedezte.

Gulyás Sándor

A nemzeti színű szalagot dr. Salacz László országgyűlési képviselő és Nagyné Balogh Csilla polgármester vágta át

Fotó: Gulyás Sándor

A falunap kettős jelentőséggel bírt a település életében, hetvenöt éve vívta ki ugyanis önállóságát Fülöpháza.

– Községünk lakóinak 1930 előtt húsz, illetve huszonhét kilométert kellett utazniuk, hogy intézni tudják hivatalos ügyeiket. Az anyatelepülés, Fülöpszállás, a korabeli jegyzőkönyv szerint, a Kerekegyházához történő csatlakozástól való félelme okán létesített Fülöpháza pusztán jegyzői kirendeltséget, a hivatalnoki lakás és irodahelyiség megépítésével. Hosszú évtizedes küzdelem után Rajk László belügyminiszter 1948 januárjától nyilvánította önálló nagyközséggé településünket – idézte fel köszöntőjében a történelmi eseményeket Nagyné Balogh Csilla, a település polgármestere.

Az önállóság számos megoldandó feladatot rót a település vezetőire, bővítették az iskolát, létrehozták a távbeszélő állomást, az úgynevezett „apaállat gondozó” lakást és mellékhelyiségeit községházává alakították.

– Ahogyan elődeinknek, úgy nekünk is fontos a lakosság megfelelő színvonalon történő közigazgatási ellátása, az oktatási, nevelési intézmények, valamint az infrastruktúra fejlesztése. Ennek szellemében számos előrelépés történt az elmúlt években Fülöpháza életében. Többek között megújult a művelődési ház, a körzeti orvosi rendelő, az óvoda, a polgármesteri hivatal épülete. Megvalósult a Radnóti és az Ady Endre utca burkolatának megújítása, buszöblök, utasvárók épültek. Fejlesztettük a tanyagondnoki szolgálatunkat. Elkészült épületeink energetikai felújítása, megoldódott a csapadékvíz elvezetés – sorolta a polgármester.

Nagyné Balogh Csilla a tervezett fejlesztések kapcsán elmondta, hogy rövidesen megkezdődik a Kossuth utca burkolatfelújítása, új autóparkolók épülnek a művelődési és a hivatal épülete előtt. – Számos beruházást tudtunk eddig a Magyar Falu Program keretében megvalósítani. A polgármesteri hivatal irodái, a tanácskozó terem burkolata és a járda rendbetétele az idei évben készült el. A kiszáradt tuják helyére a Településfásítási Programos keretből gömbszivarfákat ültettünk, tovább szépítve az intézmény udvarát. A megújult épület, ami magában hordozza Fülöpháza történetének jelentős részét, a jövőben méltó módon és környezetben fogja szolgálni településünk lakóit.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában