Lajosmizse

2021.11.19. 11:05

Lakossági felvetésekről szólt a közmeghallgatás

Csütörtökön tartotta éves közmeghallgatását Lajosmizse önkormányzata a művelődési házban, ahol a lakosság terjeszthette elő kéréseit és észrevételeit a városvezetés elé.

Horváth Péter

Basky András, LAjosmizse polgármestere

Fotó: Horváth Péter

A lakossági kérdéseket és visszajelzéseket középpontjába állító közmeghallgatást Basky András polgármester nyitotta meg prezentációjával, melyben a járvány negyedik hullámával kapcsolatos információkat osztott meg.

Az oltás felvételére buzdított, kiemelve, hogy Lajosmizse a megye legkevésbé átoltott 10 település között van a maga 42-43 százalékával.

Basky András, LAjosmizse polgármestere
Fotó: Horváth Péter

Beszélt az önkormányzat költségvetéséről, elmúlt időszak beruházásairól és fejlesztésről. Elhangzott, hogy idén saját forrásból valósult meg a Lajosmizsei Köztemetőben az urnafal ötödik szakaszának építése, mintegy ötmillió forint értékben 45 egyes és hat kettes urnasírhelyet alakítottak ki. A Vízműtelep technológiai vizének elvezetését több mint nyolcmillió forintból oldották meg, nyolc közvilágítási lámpatest felszerelése, szalagfüggöny felhelyezése a piactéren. Emellett bővítették az elektromos energia kapacitását a piactéren, valamint az önkormányzati bérlakások energetikai korszerűsítése is megtörtént. Szólt a folyamatban lévő pályázatokról és a 2021-27-es ciklus fejlesztési terveiről is, melyben belterületi utak és kerékpárút fejlesztése, a Zöld város projekt folytatása, új sportcsarnok építése, az intézmények fejlesztése és további energetikai korszerűsítések, valamint a művelődési ház színházterem fejlesztésének második üteme és a Helytörténeti gyűjtemény rendezése szerepel. Az előadás után következett a lakossági kérdések, hozzászólások ideje.

– Már öt macskámat temettem el, ha a hatodikat is elütik, fejszével vágom szét az autóikat – kezdte el a hozzászólások sorát egy Baross téren lakó hölgy, aki a lakóhelyén és a környékbeli utcákon tapasztalt gyorshajtókkal kapcsolatban kérte a város segítségét. Mint fogalmazott, százzal hajtanak a többnyire nem helyi születésű, de városban élők. Azt tudakolta a hölgy, hogy van-e lehetőség fekvőrendőrök elhelyezésére. Egy szintén a környéken lakó úr is a gyorshajtókra panaszkodott, hozzátéve, hogy többször szóltak már nekik, de válaszul fenyegetést és megfélemlítést kaptak, így félnek kimenni az utcára és gyerekeiket is félve engedik ki. A polgármester elmondta, hogy nem pártolja a fekvőrendőrök elhelyezését, mert azokkal a többséget büntetnék a kisebbség kihágásaiért. Hozzátette: a sebességtúllépés szinte az összes utcára jellemző, és nem lehet mindenhová fekvőrendőrt telepíteni. Ha azonban nagyon indokolt és az utca lakosai megfinanszírozzák, telepíthet fekvőrendőrt a város. A városvezetés jelzi a problémát a rendőrségnek és akciókat is kérnek a gyorshajtással érintett utcákra. Egy hozzászóló kérdésére elhangzott, hogy nem ismertek a város Covid fertőzöttségére és az elhalálozásokra vonatkozó adatok, azt központilag kezeli a kormányzat.

Basky András, LAjosmizse polgármestere
Fotó: Horváth Péter

Egy úr a parkolóhelyek számát keveselte, illetve sérelmezte, hogy szabálytalanul parkolnak az autók a nagy forgalmú helyeken. A polgármester válaszában kifejtette, hogy az utóbbi években kétezerrel nőtt az autók száma a városban, ami magával hozta, hogy nagy forgalmú helyeken nem mindig van parkolóhely. Újak létesültek a fejlesztések nyomán, illetve ha megépül az új sportcsarnok, a Ceglédi úton is új parkolókat alakítanak ki. Hozzátette, hogy a parkolóhelyek hiánya csak a frekventált helyeken jellemző, de az utcákban mindig van hely, ezért Lajosmizsén jelenleg nincsenek parkolási gondok. Egy hölgy a templom mögötti utca állapotáról szólt, melynek mentén nagy kátyúk éktelenkednek és az utca végén veszélyes állapotú villanyoszlopok találhatók. A polgármester elmondta, hogy a kátyúkat korábban már feltöltötték, de a közeljövőben újra megteszik, a veszélyes villanyoszlopokat pedig jelentik a közműszolgáltatónak. Ugyan ezt korábban is megtették, de a szolgáltató nem ítélte veszélyesnek az oszlopok állapotát.

Volt, aki a jelzőtáblákat eltakaró faágakra panaszkodott. Basky András elmondta, hogy elsősorban azok felelőssége a fák karbantartása, aki ültette, de a város ezután is folyamatosan metszi az ágakat, hogy azok ne takarják el a táblákat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában