jubileum

2021.09.10. 19:55

Ötvenedik évfordulót ünnepel a kecskeméti bajtársi egyesület

Idén ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját a Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete. Jelen­leg ötven aktív tagja van az egyesületnek, és az átlagéletkor 70 év feletti.

Horváth Péter

Csóka Tamás, a Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesületének elnöke

Fotó: Bús Csaba

Kecskemét „Ugyan tavaly lett 50 éves egyesületünk, de az előző év mintha nem is létezett volna a járvány miatt, ezért idén ünnepeljük a jeles évfordulónkat” – mondta Csóka Tamás nyugállományú ezredes, a fennállásának félszázadik évfordulóját ünneplő Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesületének elnöke. Az 1970-ben alakult klub 1990-ben vált egyesületté.

– Ez szinte egy emberélet. Az alapítók közül sajnos már senki sincs közöttünk – mondta Csóka Tamás, hozzátéve, hogy jelenleg ötven aktív tagja van az egyesületnek, és az átlagéletkor 70 év feletti. Az alapító elnök Horváth János nyugállományú ezredes volt, az egyesület alapító okiratát pedig Tihanyi János alezredes, akkori elnök írta alá. Az egyesület azóta fontos közösségi színtér, találkozási pont a nyugállományú rendvédelmiek számára, akik minden hétfőn a társaság székhelyén, a volt Tiszti Klubban találkoznak.

Csóka Tamás elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben hűek maradtak az alaprendeltetéshez, ami a szabadidő értékes eltöltésében, a hazaszeretet ápolásában, a katonai hagyományőrzésben és a szociális gondoskodásban testesül meg.

– Minden idegszálunkkal azon vagyunk, hogy ezeket az értékeket ápoljuk és a jövő generáció szívébe is beleültessük. Ezért hosszú évek óta hagyomány, hogy az unokákkal közösen ünnepeljük a karácsonyt – mondta Csóka Tamás.

Számos kiemelkedő, egyben szívmelengető élményt éltek át közösen. A klub fennállása óta sok kirándulást szervezett a közösség, mintegy 25 ezer kilométert utaztak már az országban, hazánk szinte minden városába eljutottak. Megtartják a katonasághoz kötődő jeles ünnepeket, az 1848-as szabadságharc színhelyeit végigjárták, és ápolják az elődök szellemiségét, ami a bajtársiassággal és az összetartozással jellemezhető leginkább. Minden évben koszorút helyeznek el az elhunyt hajózók emlékművénél, katonasírokat is felkutatnak, és természetesen a Honvédelem Napjáról is megemlékeznek. A 40. évfordulójukra emlékkövet helyeztek el a Deák téren.

– Bízunk abban, hogyha csak néhányan rápillantanak az arra járók és elgondolkodnak azon, hogy kik voltak azok, akik ezt a követ elhelyezték, akkor már megérte – mondta az ezredes.

Hangsúlyos szerepet játszik a kultúra is az egyesület életében. Kecskemét 650. évfordulójára Mit adott nekem Kecskemét? címmel előadás-sorozatot szervezett az egyesület nőtagozata.

A tagok a megyeszékhely egy-egy városrészének történetébe engedtek bepillantást a személyes élményeken keresztül. De számos egyéb témában is rendszeresen tartanak előadást meghívott előadók, és nagy kedvvel látogatják a város múzeumait is. A férfi tagok nőnap alkalmából minden évben köszöntik a nőtagozat hölgyeit.

Az egyesület fontos feladata a szociális gondoskodás: látogatják a beteg rendvédelmi nyugdíjas társaikat, valamint szociális segélyek igénylésében is segédkeznek.

Szoros az együttműködésük a Bajtársi Szervezetek Országos Szövetségével és annak Dél-alföldi regionális szervezetével, illetve együtt dolgoznak a városi nyugdíjas szövetséggel. Kiváló a kapcsolatuk a Veterán Repülők kecskeméti szervezetével, a rendőrségi nyugdíjasokkal és a katonai toborzóirodával is.

Csóka Tamás hangsúlyozta, hogy minden nyugdíjas bajtársat szeretettel fogadnak az egyesületben.

– Nap mint nap tapasztaljuk, hogy közösségünk éltető erőt jelent a tagoknak. Hiszem azt, hogy a programok kizökkentik tagjainkat a hétköznapok szürkeségéből. Minden hétfőn találkozunk, felidézzük a régi emlékeket, történeteket és jó kedvre derülünk – mutatott rá az egyesület szerepére Csóka Tamás.

Csóka Tamás, a Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesületének elnöke
Fotó: Bús Csaba

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában