zarándoklat

2021.08.20. 14:42

Kalocsára érkezett a csatkai cigány kereszt

A cigány Áldott Kereszt Egyesület az eucharisztikus világtalálkozóig teljesíti Mária-zarándoklatát, amely során keresztény roma közösségeket látogatnak meg, arra buzdítva őket, hogy látogassanak el a budapesti kongresszusra.

Gábor János

A kalocsai hívek műsorral várták a szervezet képviselőit

Fotó: Gábor János

A szervezet képviselői szombaton, a Hársfa utcai Szent Péter templomban találkoztak kalocsai hívekkel, akiknek vallási-kulturális zenei összeállítással is készültek.

– Miután megfaragtattam ezt a keresztet, kétszáz cigánnyal mentünk a Vatikánba és II. János Pál pápa fogadott bennünket. Egy csoda volt, mert utána évekig nem tudott végig megtartani minden audienciát, de azt még igen. Maga mellé engedett bennünket és megáldotta a keresztet – idézte fel az egyesületi elnök, Kövesi Csaba, aki elmondta, hogy a kegytárgyra az elkészítésének tizedik évfordulóján sikerült újabb főpapi áldást kérni, akkor már Ferenc pápától, aki később további három alkalommal gyakorolta ugyanezt a gesztust. Legutóbb a szervezet egyedi kérésének is eleget téve jelképesen egy euróval támogatta a roma hívők által nagy becsben tartott csatkai Szentkút zarándokhely felújítását.

Kövesi Csaba hangsúlyozta: kötelességüknek érzik, hogy meghálálják a szentatya jóindulatát, ezért annyi helyszínre viszik el a keresztet, ahányra csak tudják, és arra biztatják a híveket, hogy minél nagyobb létszámban legyenek jelen a szeptember 5. és 12. közötti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson és a Ferenc pápa által celebrált zárómisén a Hősök terén. A missziójuk egyébként három irányú, hiszen a keresztény cigányok meghívásán felül minden állomáson együtt imádkoznak a pápa biztonságos budapesti utazásáért, illetve azért is, hogy a világ minél előbb túl legyen a pandémián.

A zarándoklat programja szoros, mivel úgy döntöttek, hogy mind a 19 megyét szeretnék bejárni.

Ezzel kútba is esett az eredeti elképzelésük, hogy gyalogszerrel teljesítsék a körutat, és a kereszt szállítására inkább „felöltöztettek” egy pápamobilra hasonlító autót, ami a szentatya fotóival hirdeti a világtalálkozót. Kalocsa a kilencedik helyszín volt, és a kongresszusig hátralévő hétvégékre beütemezték a többi települést is.

A kalocsai hívek műsorral várták a szervezet képviselőit
Fotó: Gábor János

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában