prof. dr. Szigeti Jenő

2020.09.23. 07:00

Harminc éven át adott lelki útravalót a kecskemétieknek

Harminc évadon keresztül, több mint háromszáz előadást tartott prof. dr. Szigeti Jenő a kecskeméti Helyünk a világban klub rendezvényein. A legújabb tanévben, a Bibliai Szabadegyetemen már nem találkozhatnak vele hallgatói. Isten hídembere, ahogyan nevezték, a nyár végén hunyt el.

Sebestyén Hajnalka

Hoffer Zoltán harminc éven át dolgozott együtt prof. dr. Szigeti Jenővel, akit Kecskeméten is nagyon sokan ismertek és tiszteltek 

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Hírös Agóra Kulturális Központban 1989 de­cemberében indult útjára a Helyünk a világban klub. Hoffer Zoltán azzal a céllal alapította meg a rendszerváltást követően, hogy minél több információt adjon át a közönségnek. Az emberek nyitottak voltak minden újra, a témák sokszínűségének köszönhetően egy-egy előadásra több százan is kíváncsiak voltak. Az egészségügy mellett a vallás, a Biblia iránt érdeklődtek a legtöbben. Ez a mai napig így van, az előadások változatlanul nagy érdeklődés mellett zajlanak.

Hoffer Zoltán rögtön az elején óriási, támogató segítséget kapott egykori tanárától, prof. dr. Szigeti Jenő egyetemi tanártól, vallástörténésztől, aki 1990. január 25-én tartotta meg az első előadását Kecskeméten.

– Úgy indult, hogy hat előadása lesz, de az életben a legtöbbször nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy tervezzük. Szerencsénkre harminc éven át megtisztelt minket, több mint háromszáz előadást tartott. Az utolsót 2020. február 20-án. Harminc éven át a fővárosból járt el hozzánk, vonattal, busszal. A nyáron még találkozhattunk vele, júliusban ott volt Bakonybélben az 55 fős nyári táborunkban, ahol a lelki vezetője volt a csoportnak – elevenítette fel Hoffer Zoltán.

Szigeti Jenő halála váratlanul jött, alig egy hónap alatt vitte el betegsége. Szerencsére addig jó egészségnek örvendett, 84 évesen is aktívan tanított az Adventista Teológiai Főiskolán, a tévében hétről hétre közreműködött műsoraival.

Hoffer Zoltán a Helyünk a világban klub most kezdődő tanévének első előadását Szigeti Jenő emlékének szentelte. A Bibliai Szabadegyetem résztvevőivel együtt emlékeztek a nagyszerű előadóra, tanárra, aki eredeti tervek szerint előadást tartott volna ezen a napon. A Hírös Agórában a napokban megtartott megemlékezésen közel százan jöttek össze, együtt elevenítették fel Szigeti Jenővel kapcsolatos legszebb emlékeiket.

Az estet Hoffer Zoltán klubvezető gondolatai nyitották meg, melyben elbúcsúzott szeretett tanárától, munkatársától, akivel harminc éven keresztül tartottak előadásokat és 15 nyári táborban munkálkodtak együtt. Rajta kívül tanítványai, munkatársai emlékeztek vissza a nagy tanítóra, többek között beszédet mondott Kis János evangélikus lelkész, Tyentyés László és prof. dr. Tokics Imre. A közönség válogatást láthatott az elmúlt három évtized fotóiból, az előadásokról, a táborokról, kirándulásokról. Két szavalatot is hallhattak Tokics Mária és Slavitsek Endre tolmácsolásában.

Hoffer Zoltán harminc éven át dolgozott együtt prof. dr. Szigeti Jenővel, akit Kecskeméten is nagyon sokan ismertek és tiszteltek
Fotó: Sebestyén Hajnalka / Petőfi Népe

Végül egyperces néma felállással adóztak Szigeti Jenő emléke előtt.

A Bibliai Szabadegyetem előadásai a hagyományokat követve csütörtökönként 18 órakor kezdődnek a Hírös Agórában. Legközelebb szep­tember 24-én, Állatbetegségek és járványok a próféciákban címmel dr. Reisinger János egyetemi tanár, irodalomtörténész tart előadást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában