KALOCSA

2020.01.05. 20:00

Figyelnek a hajléktalanokra a hideg időben

A Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportja forró italt oszt és melegedőbe szállítja az elesetteket.

Gábor János

Miklós Györgyné (balra) és Tóthné Városi Ildikó mentor a téli szolgálatot teljesítő autóval 

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A szeretetszolgálat nemrég állított szolgálatba egy személyautót, amellyel rendszeresen járják a város utcáit, hogy rábukkanjanak azokra a szabadban élőkre, akik maguktól nem találnának rá a szervezet szolgáltatásaira. A nemzetközi szervezet kalocsai mentorai mindennap útra kelnek és több órán át kutatnak utcán rekedt emberek után, hogy megkíméljék őket a fagytól.

– Ez egy utcai szolgálat, amelynek során mindennap két órán át járják a várost és igyekeznek megtalálni azokat az embereket, akik kint élnek, a szabad ég alatt – foglalta össze az új szolgáltatás lényegét Miklós Györgyné Zsuzsa, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kalocsai csoportjának vezetője. – Meleg teát, meleg ebédet adnak, vagy mást, amire szükség van: tartós élelmiszert, egyebeket, hogy ezzel könnyítsék a helyzetüket a hideg napokon. Mindemellett felajánlják nekik, hogy elhelyezik őket a hajléktalanszállón, ha igénylik – sorolta a rászorulók lehetőségeit.

A kalocsai csoport egy szürke Suzukit kapott az otthontalanok megsegítésére. A járművet néhány hete kezdte el használni a váltásban dolgozó három mentor, akik mindig más-más napszakra időzítik a „járőrözést”: reggel, napközben és az esti órákban is szokták járni az utcákat. Miklós Györgyné Zsuzsa elárulta: szinte mindig találnak olyanokat, akiken segíteni tudnak, ezért nem hiábavaló a törekvés, a szolgálat e tevékenységére szerinte igenis szükség van.

Miklós Györgyné (balra) és Tóthné Városi Ildikó mentor a téli szolgálatot teljesítő autóval
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportja egyébként új, ideiglenes helyen érhető el, mivel – pályázati segítséggel – rekonstrukció és bővítés zajlik a Nefelejcs utcai székházukban. A felújítás idejére a Kossuth Lajos utcába költöztek, a Szent Kereszt Kórház egykori SZTK-épületébe, ami néhány évig városi könyvtárként is szolgált. A szolgálat munkatársai azt kérik, ha bárkinek tudomása van olyan személyekről, akik ellátásra szorulnak a fagyos időben, keresse őket, vagy hívja a központi diszpécserszolgálatot a 76/485-582-es számon, vagy a kalocsai helyi ügyeletet a 70/382-4568-as számon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában