Bács-Kiskun

2018.08.18. 07:00

Kutyával vagy nélküle utazzunk nyaralni? – tippek és tanácsok

A hosszú hétvégén megmozdul az ország, ám a kutyás családok esetén felmerül a kérdés: mi lesz a szeretett négylábú családtaggal az utazás ideje alatt?

Horváth Péter

Minden kutyának kell a mozgás, a társaság

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Ha megkérdeznénk a kutyatartókat, minden bizonnyal azt a választ kapnánk tőlük, hogy szeretett ebüket családtagnak tekintik. Éppen ezért érthető módon sokan a nyaralás és az augusztus 20-i hosszú hétvége ideje alatt sem szívesen válnak meg négylábújuktól. A kutyát csak akkor szabad otthon hagyni, ha valaki (családtag, szomszéd) felügyeli, napi ételadagját biztosítja és friss vizet ad az ebnek. Ha ez nem megoldható, vagy kölcsönösen nem akarja nélkülözni egymást kutya és gazdi, jó választás lehet állatbarát szálláshelyet foglalni a nyaralás idejére.

A különböző szálláshelyek többsége már hosszú évekkel ezelőtt reagált erre az igényre, egyre növekszik az állatbarát hotelek, apartmanok, vendégházak, hostelek és strandok száma. Ez nagyban megkönnyíti a kutyás családok belföldi nyaralását. A szállásadók ajánlatait összegyűjtő oldalak tanúsága szerint az állatbarát helyek országszerte jellemzően három- és ötezer forint közötti összeget kérnek a négylábúak elhelyezéséért éjszakánként, azonban megyénkben már ezer forinttól is kínálnak helyet az ebeknek. Minden típusú és árszínvonalú szálláshely közül választhatunk olyat, amely fogadja a család négylábú tagját, sőt mára több az a szállásadó, amely tárt kapukkal várja a kedvenceket.

Előfordulhat, hogy külföldre utazik a család, vagy valamilyen okból mégsem szeretné magával vinni a kutyát. Ilyen esetekben jó megoldás lehet a kutyapanzió. A megyében több ilyen szolgáltatás is működik, de más megyebeli úti cél esetén is található ilyen szolgáltatás az adott megyében, jellemzően a megyeszékhelyen vagy környékén.

Ámon Viktória, egy kecskeméti kutyapanzió tulajdonosa lapunknak elmondta, hogy augusztus 20-a közeledtével folyamatosan csörög a telefonja, nagyon sok elutazni készülő család szeretné elhelyezni nála kutyáját a hosszú hétvégére. Mivel már most is húsz körüli ebnek ad szállást, nem is tud befogadni többet a hosszú hétvége elmúltáig.

A kutyapanzió-tulajdonos szerint nincs szükségük külön foglalkozásra az ebeknek, mert falkában játszva kellően lefárasztják egymást, de persze a panzióban labdáznak és ronggyal is játszanak a kutyákkal. A panzió vendégköre változó, a nyolcvandekás csivavától a nyolcvankilós kaukázusi juhászkutyáig mindenféle házőrző megszáll nála. A napidíj is kutyapanziónként változó, nyilatkozónk kutyapanziójában 2500-tól 3500 forintig terjed, az eb testtömegétől függően. Az árban benne van a tápláló, glutén- és génmódosítás-mentes kutyatáp is.

Ámon Viktória javaslata szerint alaposan nézzék meg a gazdik, hogy valóban az elvárásaiknak megfelelő helyre adják-e be kutyusaikat. Érdemes interneten is utánanézni a kutyapanziónak. Ha nincs honlapja vagy legalább egy profilja a legnagyobb közösségi oldalon, az szintén gyanúra adhat okot.

Minden kutyának kell a mozgás, a társaság
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Ámon Viktória elmondta, májustól szeptember végéig, a last minute utak kifutásáig tart a szezon náluk, de a legtöbb hívás az augusztus 20-a körüli időszakban érkezik. A tulajdonos azt javasolja, hogy legalább hat héttel a tervezett indulás előtt foglaljanak időpontot azok a gazdik, akik kutyapanziót szeretnének igénybe venni kedvencüknek elutazásuk idejére. Persze, ez sem garantálja a biztos helyet, ilyenkor várólistát vezetnek.

Csip és oltási könyv szükséges

Ahhoz, hogy kutyapanzió szolgáltatását vehessék igénybe, rendelkeznie kell az ebnek csippel, érvényes oltási könyvvel vagy útlevéllel, legyen kombinált, veszettségi és kennel köhögés elleni védőoltása, valamint három hónapnál nem régebbi féreghajtása. Fontos még ezeken túl a kullancs és a szúnyog elleni kezelés megléte. A kutyának vihet a gazdi saját élelmet, fekhelyet, játékot, valamit, ami otthonszagú és amitől azt érzi a kutya, hogy ő is nyaral.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában