Kicsiből óriási lett

Barta Zsolt

Magyarországon tíz internetezőből kilenc a Google keresőt használja. Valami oknál fogva ez vált a legnépszerűbbé idehaza. Az a cég, amely a keresőrendszer mögött áll éppen 26 éve született meg egy szeptemberi napon az Egyesült Államokban. Két egyetemista, a kaliforniai Szilícium völgyben lévő Stanford Egyetem diákjai voltak, akik már két évvel korábban azon törték a fejüket, hogy lehet egy hatalmas adathalomból a megfelelő információkat kibányászni. Erre alkották meg a ma ismert kereső rendszert. 

jegyzet, internet
Illusztráció
Fotó: Shutterstock

Állítólag a két fiatal a startup vállalkozásuk támogatás érdekében nagyon sok helyre bekopogott. Végül az egyik helyen találtak egy támogatót, aki talán félig sem hallgatta végig a történetüket, mivel nem volt rá ideje. De kiállított egy csekket 100 ezer dollárról, amely negyed évszázada jelentős összegnek számított, szerencsét kívánt a srácoknak, és így az akkori cég részvényeinek a tizedét megszerezte állítólag. Hogy ma az illető rendelkezik-e ezzel a tíz százalékkal nem tudni. Azt azonban tudjuk, hogy a világ negyedik legértékesebb cégnek 2 billió dollár a piaci értéke. Azaz kettőezer milliárd dollárt érhet a tőzsdén. 

Ez igen tekintélyes összeg, pláne annak a tükrében, hogy Magyarország 2023-as GDP-je ( bruttó nemzeti össztermék) dollárban kifejezve a Világbank adatai szerint 212 milliárd dollár volt. Azaz legalább kilencszer többet ér a számok szerint a keresőrendszer mögött álló cég piaci értéke, mint amennyit a mi hazánk egész évben megtermel. A legértékesebb magyar cég 408 milliárd forintot ér. Ez valamivel több mint 1 milliárd dollár, azaz van hova fejlődni a nemzeti nagyvállalatainknak.