Döcögősen

Gulyás Sándor

Nem vagyok az aszfalt ördöge, ám nem döcögök, indokolatlanul nem akadályozom a forgalmat. Ennek okán nehezen viselem, főleg ebben a nagy hőségben, az elképesztően lassan vánszorgó időzített bombákat. Az egyikük a minap különösen elemében volt. Mondhatni nem igazán szaggatta járművével az aszfaltot. Kilencven helyett hetvennel araszolt a régi ötösön, maga mögé gyűjtve jó néhány autóst, közöttük engem is. Szerencsére nem a sokadik voltam a sorban, így nagy nehezen sikerült megelőznöm a puccos kocsiban terpeszkedő középkorú férfit. Az úriember vélhetően nem sietett sehová, és az sem igazán hatotta meg, hogy lassúságával nem csak stresszeli, hanem életveszélyes helyzetbe sodorja autóstársait.

közlekedés, jegyzet, dugó
Forrás: shutterstock.com / illusztráció

A KRESZ kimondja, hogy nem szabad a járművel indokolatlanul olyan lassan haladni, hogy az a forgalmat akadályozza. Az indokolatlanul lassú autózás, a forgalom zavarása, akadályozása azonban nem tartozik a főben járó bűnök közé. A szabályszegőket, ellentétben a gyorshajtókkal mégsem igazán büntetik a rend éber őrei. Legalábbis én ez idáig nem hallottam ilyen esetről.

A problémát nekünk, autósoknak kell valami módon kezelnünk. Akármennyire elborul az agyunk, próbáljunk meg higgadtak maradni. A kürtölés, a villogás a legtöbb esetben csak olaj a tűzre. Az előzésnél se a düh, hanem a biztonság legyen a fő szempont. Ez esetben a padlógáz sem ajánlott, mert ha túllépjük a megengedett sebességhatárt, akár fotót is kaphatunk emlékül a történtekről.

Sofőrtársaimmal egyetemben abban reménykedem, hogy a közeljövő hoz némi változást az indokolatlanul lassan haladók ügyében, ha a bírságolás el is marad, a hatóság emberei legalább szóbeli figyelmeztetéssel nem fognak fukarkodni.