Sötétben

Gulyás Sándor

Sokan úgy hiszik, hogy csak koromsötétben lehet jót aludni. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy eltüntessék környezetükből az összes fényforrást. Behúzzák a függönyöket, leengedik a redőnyt, áramtalanítják a televíziót.

Top,View,Apartment,Bedroom:,Handsome,Young,Man,Sleeping,Cozily,On
Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A legújabb tanulmányok is a „sötétben alvóknak” adnak igazat. Bármilyen világítás megzavarhatja a pihenést, így nem lesz édes az álom. A mobiltelefon, a televízió képernyőjének bámulása gátolja az elalváshoz szükséges ellazulást, elnyomja az alvási ciklust irányító hormont. A fény rossz hatással van az anyagcsere-reakciókra, növeli a cukorbetegség esélyét is. A tökéletes felállás a szakemberek véleménye szerint a nappali fényfürdő, éjjel pedig teljes sötétség. Nem ildomos azonban túlzásokba esni, a reggeli „fényhiány” gátolja az ébredést, összezavarja a belső óránkat.

A jó minőségű alvás számos pozitív hatást rejt magában. Orvosság a stresszre, a testsúly alakulására. A kialvatlanság viszont megnehezíti a fizikai és szellemi tevékenység elvégzését, rontja a teljesítőképességet, valamint számos betegség okozója lehet.

Érdemes tehát odafigyelni arra, milyen környezetben hajtjuk álomra fejünket. A fények kizárásával nagy szívességet teszünk a mentális egészségünknek is. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a kellemes pihenés az egyik alapfeltétele a hosszú életnek. A nappal éberebbé tesz, az éjjel segít elaludni. Tehát, ha jót akarunk magunknak, ne felejtsük el szunyókálás előtt a lámpát lekapcsolni.