Olcsón és magyarosan

Gulyás Sándor

Napról napra drágul az élet, ami leginkább a napi élelmiszerek árán mérhető leginkább. Ennek okán nagyon sok ember számára nagy kihívást jelent, hogyan is jöjjön ki az étkezésre szánt keretösszegből. Amennyiben nem akar egy vagyont otthagyni a boltban minden bevásárlásnál, elengedhetetlen az étkezések tudatos megtervezése, mivel az alapvető élelmiszerek közel 45 százalékos dráguláson mentek keresztül egy év alatt.

főzés, jegyzet, magyaros étel
Illusztráció
Fotó: Shutterstock

Manapság nemcsak magas árak, hanem a főzni tudás és a késztetés jelenti a legnagyobb problémát. Érdemes szüleinkről példát venni, hiszen anyáink, nagyanyáink mondhatni a semmiből is tudtak ízletes falatokat készíteni, olcsón és magyarosan. Ilyen étel lehet például a zöldbabfőzelék, a krumplis tészta, a tarhonyás lecsó, a káposztás tészta, a gombapörkölt, a tejfölös, sajtos lángos.

Gyakran hangzik el az az állítás, hogy a hagyományos magyar konyha nem egészséges, aminek van ugyan némi igazságtartalma, ám ez összességében nem fedi a valóságot. A lényeg az alapanyagok megválasztásában, és a megfelelő mennyiségben rejlik, ami nem befolyásolja a hagyományos ízek megőrzését.

Az étel nem attól magyaros, hogy úszik a zsírban. A klasszikus étkeinket, a gulyást, a birka- vagy a csülökpörköltet egészségkímélő módon is el lehet készíteni. A pörkölt mellé nem feltétlen kell például nokedlit adni. Arra kell törekedni, hogy tradicionális ételeinket korszerűen, az egészséges táplálkozás jegyében készítsük el, olcsón és magyarosan.