Jó példa

Gulyás Sándor

A felmérések szerint a magyar lakosságra évente fejenként átlagosan (96 százalékos tiszta szeszben kifejezve) 14 liter alkohol jut. Ennek eredménye, hogy a világrangsor előkelő nyolcadik helyére kerültünk. A gyakori poharazgatásnak súlyos következményei vannak. Magyarországon az alkoholbetegek száma meghaladja a nyolcszázezret, tehát szinte minden családra jut egy, az áldozatok száma pedig eléri az évi harmincezret.

koccint, alkohol,
Illusztráció
Fotó: Shutterstock

A felnőtt lakosság 15 százaléka rendszeresen iszik, még ha nem is szomjas. A felnőttektől a fiatalok sem szeretnének lemaradni. A kamaszok 40 százaléka volt már részeg, mi több, minden ötödik diák rendszeresen dohányzik.

Az alkohol öl, butít és nyomorba dönt! Az állítás nem új keletű, hiszen már a múlt század elején falragaszon keresztül próbálták felhívni az emberek figyelmét a leselkedő veszélyre. A fenti adatok tükrében biztosan állítható, hogy ez idáig nem sok sikerrel.

A szakemberek állítása szerint a minimális alkoholfogyasztás is káros lehet. Ebből levonva a következtetést, egyáltalán ne igyunk, ha jót akarunk magunknak. Az ilyen hírek gyakoriak, túl nagy hullámokat vernek, és láthatólag van hatásuk, esetenként azonban közelebb állnak a rémhírterjesztéshez, mint az egészség miatti aggodalomhoz.

Az alkoholfogyasztás egészségre és általában az életünk minőségére gyakorolt hatásai rendkívül összetettek. Véleményem szerint nem az, a baj, ha néha lecsúszik a torkunkon néhány pohárral. Hogy megóvjuk gyermekeinket, jó példával és megfelelő szigorral kell eljárnunk, mert mint minden másnak megvan a helye és a maga ideje, ebben az esetben a megfelelő mennyisége.