Evolúció

Gulyás Sándor

Csalók minden korban és bokorban termettek, módszereik a technika robbanásszerű fejlődésével egyre kifinomultabbá váltak. Az elkövetők már nem csak „terepen” dolgoznak, hanem telekommunikációs eszközök segítségével hálózzák be áldozataikat. Az anonimitás jelentősen megkönnyíti a svindlerek munkáját.

csaló, közöségi média, jegyzet
Illusztráció
Forrás: shutterstock.com 

A csalók evolúciója töretlen, már a mesterséges intelligencia technológiája sem idegen tőlük. 

A legfrissebb kutatások szerint mára több millió ember válhatott hangklónozási csalás áldozatává. A módszer lényege, hogy az elkövetők lemásolják egy barát vagy családtag hangját, ennek segítségével pénzt csalnak ki hozzátartozóiktól. A bűnözőknek akár három másodpercnyi hangfelvétel is elegendő a hangklónozáshoz. 

Ennek megtalálásához elegendő egy, a közösségi oldalon, vagy valamelyik videómegosztón közzétett „hangminta”. A módszer többi része már közismert, a simlisek sürgős pénzügyi segítségért rimánkodnak a hozzátartozók hangjának felhasználásával. Az árulkodó jelek kiszűrése nem egyszerű, majdhogynem lehetetlen feladat. Hatékony lehet a különféle azonosítók, kulcsszavak alkalmazása, emellett fontos odafigyelnünk digitális lábnyomunkra, azaz, hogy milyen információkat osztunk meg magunkról a világhálón.

A közösségi média használata öröm- és jutalmazó hormont szabadít fel. A beérkező lájkok, megosztások, kommentek agyunk ugyanazon jutalomközpontját aktivizálják, mint a kokain. Mérlegelni kell azonban, hogy ilyen veszélyeknek kitéve megéri-e nekünk az a néhány lájk, amit a közprédára kitett hangunk hozhat számunkra.