Hirdetés

2024.08.02. 08:00

Egy nyári tábor, amely összehozza a családjukat nélkülöző gyermekeket

Véget ért a 27. ÁGOTA® Tábor a Tass-Alsószenttamáson található ÁGOTA Falván. Idén lenyűgöző számban, nyolcszázan vettek részt ezen a kimondottan gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok számára létrehozott nyári rendezvényen. A vér szerinti családját nélkülöző fiatalok rendkívüli élményeket éltek át, amelyeket útravalóul hazavihetnek magukkal.

PR cikk

Fotó: Karnok Csaba

Elbúcsúzott ÁGOTA Falvától az a 800 állami gondoskodásban élő fiatal, aki részt vett az idei Állami Gondozottak Országos Találkozóján Tass-Alsószenttamáson. Azzal a céllal rendezte meg ezt a különleges tábort az ÁGOTA Közösség, hogy gyógyítsa a sok traumán átesett, családjukat vesztett gyermekek lelkét és erősítsék az önbizalmukat. A táborban sok olyan fiatal is részt vett, aki még gyermekvédelmi gondoskodásban él, ám már kortárs segítőként vagy önkéntesként támogatta sorstársait. 

Vavika Richárd 17 éves, már negyedszer vett részt az ÁGOTA® Táborban, idén először önkéntesként. 

Az egyes korcsoportban voltam önkéntes a legkisebbek mellett. Azért jelentkeztem, mert korábban én is nagyon sok élményt kaptam itt nyaranta, nagyon sokat segített nekem, ugyanezt az élményt szeretném átadni a sorstáraimnak

– mondta el Vavika Richárd, aki a távoli Szentlőrincről, egy Baranya vármegyei lakásotthonból érkezett ÁGOTA Falvára önkénteskedni. 

A tábor lenyűgöző programkínálata minden korosztállyal számolt, hiszen a 7 és 18 év közti gyermekeknek és fiataloknak nagyon különböző az érdeklődése. Bőven volt lehetősége mindenkinek a legkülönfélébb sportokban kipróbálni magát, asztaliteniszben, csocsóban, szkanderben, grapplingben, és természetesen nem maradhatott ki a kínálatból a világ legnépszerűbb sportága, a futball sem. 

A 11 éves Marcell első alkalommal vett részt a táborban. 

A tábor barátokat adott nekem és mosolyt az arcomra. Ha otthon megkérdezik, milyen volt, azt fogom mondani, hogy jövőre is mindenképp szeretnék jönni. A közösség nagyon jó itt, a felnőttek kedvesek voltak, de főleg annak örülök, hogy új barátokat szereztem

– mesélte Marcell, aki egy dunántúli lakásotthonban él. 

Gertner Klaudia 14 éves, szerető nevelőszülői családban él a Veszprém vármegyei Sümegen. Nagyon élvezte a rendkívül színes élményprogramokat, amelyekben az ÁGOTA® Táborban részt vehetett, mégis azt emelte ki, hogy a közösség, az önkéntesek és a sorstársak miatt volt igazán érdemes eljönnie. 

Nagyon szeretem, hogy ágotás vagyok, sokat adnak nekem, minden programot, az egynaposakat is nagyon megbecsülöm. Az ÁGOTA® Tábor fantasztikus, és örülök, hogy van ez a hely, mert összehoz minket

– mondta a fiatal lány. 

A tíznapos tábor az ÁGOTA Közösség vezetője, Kothencz János búcsúszavaival zárult, amely során a 800 fiatal segítséget kapott annak feldolgozásához, hogy az átélt fantasztikus élményektől, a megismert társaktól és önkéntesektől el tudjanak szakadni. Kothencz János elmondta, ebben a tíz napban azt érezhették a fiatalok, hogy egy nagy közösség tagjai, és nem egyedül állnak a világban. 

Ide tartozol és tartozol másoknak és önmagadnak, az elkövetkező egy évben, ameddig nem látjuk egymást. A tükörben felidézed azt, amit rólad tanítottunk neked, hogy jó vagy. Elfogadható vagy, szerethető vagy! Jó ember vagy, mert csak a jó emberek képesek arra, hogy 1200 fős közösségben is egymás ajándékai legyenek

– fogalmazott Kothencz János. 

A tábort idén 800 olyan gyermek és fiatal hagyta el tíz nap után, akik a nevelőszülői családjukba és a lakásotthonokba nagyobb csomaggal térhettek haza, mint amellyel ÁGOTA Falvára érkeztek. Életre szóló élményekkel, tapasztalatokkal és a biztos tudattal, hogy valamennyien feltétel nélkül elfogadható emberek, a társadalom értékes tagjai.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában