Kultúra

2016.10.10. 19:21

Díjazták a könyvbarátok hűségét

A félegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár munkatársai hat éve indították útjára azt a kezdeményezést, amellyel szeretnék kifejezni megbecsülésüket mindazoknak, akik kiemelkedően részt vesznek könyvtár mindennapi életében, akik évek óta hűséges látogatói az intézménynek, akik ebben a rohanó világban időt szakítanak az olvasásra. Hűségüket szombaton az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat keretében díjazták.

Vajda Piroska

A félegyházi könyvtár jutalmazta az év Olvasócsaládját, amely idén a Csányi-Vígh család lett. Flórián a család legkisebb tagja is név szerint ismeri és szólítja a gyermekkönyvtárosokat, ebben az évben 21 könyvet kölcsönzött ki. A család a Betűbölcsin, Családi Szombat Délelőttökön, hét közben is aktívan látogatja a könyvtárat.

Az Év Gyermekolvasója, aki rendszeresen látogotta a gyermekbirodalmat, valamint a legtöbb dokumentumot kölcsönözte Fekete Szabina lett, aki a Batthyány Lajos Általános Iskola utolsó éves tanulója. Szabina az ifjúsági irodalom nagy kedvelője. Bátran belevág a több kötetes sorozatokba is. Ismeri a legújabb bestseller műveket, amelyeket keres is a könyvtárban, illetve ha még nem szerezték be, ajánlja megvásárlásra. Édesanyjával és testvérével Roxánával a hét több napján is meglátogatják könyvtárat. Jókedvűkkel mindig bearanyozzák a könyvtárosok napját.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Év Betűbölcsis kislánya – Horváth Odett
[/caption]

Az Év Betűbölcsise, a gyermekrészleg Betűbölcsi programján legtöbbször részt vett gyermek idén Horváth Odett volt, aki élete első önálló lépéseit a Gyermekkönyvtárban tette meg. Szüleivel rendszeresen jár a könyvtárba, hetente több alkalommal is. Odett láthatóan mindig jól érzi magát a könyves – játékos környezetben.

Az Év Betűbölcsis kisfia – Nagy Martin lett, akinek már nagyobb testvérét is hordta a Betűbölcsibe édesanyja. Örömmel vesznek részt a játékos könyvtári programokon, és a könyvekből rendszeresen válogatnak, hogy otthon is együtt hasznos időtöltéseként használják fel azokat.
Az Év Médiatár használója Tapodi Erika, aki a könyvkölcsönzés mellett a médiatár aktív tagja is. Kislányával sűrűn látogatnak el a könyvtárba, ahol megosztozva válogatnak főleg dvd állományból. Kislánya Hanga a mesék birodalmában szeret böngészni, Erika pedig a Marvel képregénykiadó megfilmesített képregényfiguráit kedveli a legjobban, de emellett szereti a vígjátékokat a romantikus és fantasztikus filmeket is.

Az Év könyvtári segítője díjat Seres Mónika kapta, aki a legtöbb önkéntes munkával támogatta könyvtárat. Ő a családi szombat délelőttök felnőtt segítője, a mesemondó találkozók adminisztrációjában is mindig segédkezik. Mónika tudja, hogy a könyvtárban mindig jól jön egy, de inkább két segítő kéz, ezért rendszeresen segíti a könyvtárosok munkáját.

Az Év Olvasója díjat Dobos Attila kapta, aki 2010-től rendszeres olvasója, használója a könyvtárnak. A határidőt pontosan betartja és legtöbbször ki is használja a maximális 10 könyv kölcsönzését is. Attila a szépirodalmi műveket kedveli, amelyeknek olvasásába tematikusan halad – A-Z-ig szeretné kiolvasni könyvtár felnőtt kölcsönzői állományát. A könyvtár statisztikája alapján a felnőtt olvasók közül az idei évben Attila kölcsönzött a legtöbbet, 148 dokumentumot, kiérdemelve ezzel az Év Olvasója díjat Kiskunfélegyházán.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Év Betűbölcsis kislánya – Horváth Odett
[/caption]

Tiszakécskén átadták a Jeromos-díjat

Pénteken adták át az idei Jeromos-díjat a tiszakécskei Városi Könyvtárban. Szent Jeromos a könyvtárosok védőszentje, akinek szeptember 30-án van a névnapja. Ehhez az alkalomhoz kapcsolódóan adják át Tiszakécskén a róla elnevezett díjat minden évben. Idén Farkas Péter könyvszobrász kiállításával tették még ünnepélyesebbé a díjátadást. A díjat Kristóf Márta nyugalmazott könyvtár igazgató, mézesbábos népi iparművész adta át Mata Lászlónak. A mézeskalácsból készült mosolygó fejet ábrázoló díjat több mint tíz évvel ezelőtt alapította a városi könyvtár. Szent Jeromos tiszteletére minden évben egy felnőtt olvasót köszöntenek ezzel az elismeréssel. A könyvtár kollektívája a sok szorgalmas és rendszeresen könyvtárba járó olvasója közül idén Mata Lászlónak ítélte oda a díjat a könyvtárhoz fűződő, sok éve tartó hűségéért. László az elmúlt évben 85 könyvet kölcsönzött a könyvtárból úgy, hogy az intézmény költözés miatt két hónapig zárva volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!