Kultúra

2016.07.11. 07:42

Negyed százados a magyar-lengyel barátság

A Lengyel-Magyar Barátság Alapítvány huszonöt évvel ezelőtt alakult. A jubileum alkalmából ünnepi gálaműsort rendeztek az Arany János Művelődési Központban.

Szentirmay Tamás

A rendezvényen ott volt Kovács Ernő, megyei kormánymegbízott, Tóth János polgármester, Kovács Miklós az alapítvány elnöke és természetesen a poznani Piroska Táncegyüttes tagjai, akikkel negyed százada tart a barátság, valamint az Oroszországból érkezett yakutski fellépők. A lengyel vendégek nevében Romualda Nyemcsal asszony, a poznani iskola igazgatója köszöntötte a jelenlévőket és nyitotta meg a gálaestet. Az esten polonéz, krakowják, Felső-Tisza vidéki, moldvai, székelyföldi, és egy fantázia táncot mutattak be. A lengyel táncosokon kívül fellépett a helyi Nagy Tisza néptánccsoport, a Tubarózsa Citerazenekar, a Tiszavirág néptánccsoport, és a Dűvő Citerazenekar.

A kelet-szibériai Yakutsk városából, a Léna folyó partjáról három művészeti csoport érkezett Tiszakécskére, akik jakút dorombzenét játszottak. A Piroska Magyar Ének és Táncegyüttes 1979-ben alakult Poznanban egy lakótelepi általános iskolában. Alapítója Halina Pacanowska-Wisniewska tanárnő, aki a mai napig is az együttes művészeti vezetője, koreográfusa. Az együttes a nevét a Balaton menti Zamárdi csárdájáról kapta. Az együttes egyik alapvető célja Lengyelországban a magyar folklór hagyományainak népszerűsítése, főleg az iskolás gyerekek körében és a művészeti kapcsolatok ápolása más magyar együttesekkel. Jelenleg harminc tagja van az együttesnek, specialitásuk a magyar néptáncok és énekek.

Lengyelországban és Magyarországon is számos versenyen és fesztiválon vettek már részt. Az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Találkozón Kecskeméten 1993-tól rendszeresen fellépnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!