Közélet

2016.09.28. 18:15

Gyógyhelyi minősítést kapott Tiszakécske

Gyógyhellyé minősítette az Országos Tisztiorvosi Hivatal Tiszakécskét. A minősítés elnyerése komoly fejlesztési lehetőségeket jelent a harminc éve várossá nyilvánított település számára – nyilatkozta lapunknak Tóth János polgármester.

Vajda Piroska

A gyógyhelyi minősítés elnyeréséhez számos feltételnek kellett megfelelni. Egy éven át mérték például a városban a levegő- és a zajszennyezettséget. De feltétele volt a gyógyhelynek, hogy rendelkezzen a település gyógyvízzel és gyógyfürdővel. Kécskén két helyen: a Tisza-parti gyógy- és élményfürdőben, illetve Kerekdombon is van gyógyvíz. Az Országos Tisztiorvosi Hivatal szakvéleménye alapján Tiszakécske minden feltételnek megfelelt a gyógyhely minősítéshez. Ennek birtokában olyan fejlesztésekre pályázhatnak, amelyek fellendíthetik a város idegenforgalmát – mondta a polgármester. Éltető vizek mentén címmel be is adták pályázatukat, közel 700 millió forintos beruházást terveznek, amely négy fontosabb területet foglal magába. A legfontosabb a Tisza-parti Kerekező lesz. A termálfürdő előtti kör alakú épületben egy információs központot alakítanak ki, de lesz kerékpárkölcsönző és új parkolókat is létesítenek.
Második lépésben a sportpálya mögötti területen egy közösségi teret hoznak létre Tisza-parti Zsibongó néven. Itt kávézó, kékfestő kiállítás, ajándékbolt, helyi termékek piaca, drótkötélpálya, csúszda, kreszpark, játszótér, gördeszkapálya várja majd a látogatókat. Olyan komfortos létesítmény terveznek, ahol minden korosztály megtalálja a számára megfelelő kikapcsolódást mind a négy évszakban – részletezte a településvezető.
Harmadik lépésként a Holt-Tisza mellett úgynevezett Ótiszai ösvényt alakítanak ki a csendes, meditációs pihenésre vágyóknak. A fejlesztési program negyedik eleme a Kerekdombi Csudapark lesz. Az élő labirintus közepén egy Manóház várja majd a gyerekeket.

Tóth János azt is elmondta, felkérték Böszörményi Gyula írót, hogy találjon ki egy olyan történetet, amelybe valamennyi helyszín szerepet kap. Ugyanakkor bemutatja a várost és a környéket is. Ezzel a történettel is szeretnék ösztönözni a látogatókat, hogy végigjárják, megnézzék mind a négy helyszín. Sőt, aki ezt megteszi jutalmat is kap – tette hozzá a polgármester. A pályázatról még idén döntenek, ha sikeres lesz, akkor januárban indulhat a beruházás. Az önkormányzat ugyanis hónapok óta dolgozik az előkészületeken, így a tervek már elkészültek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!