Közélet

2016.01.19. 20:16

Kényszerszünet a boltokban

Több lakiteleki bolt tart a napokban kényszerszünetet. Az üzletek bezáratását a megyei Fogyasztóvédelmi Főosztály rendelte el. A boltok bezárást felháborodva fogadták a helyiek és az üzlettulajdonosok is.

Vajda Piroska

528465451

Fotó: FooTToo

Az egyik érintett üzlet tulajdonosa elmondta: még tavaly ősszel tartottak ellenőrzést a Fogyasztóvédelmi Főosztály munkatársai a két településen. Mivel állításuk szerint több üzlet is szabálytalanul volt nyitva vasárnap, öt napra elrendelték azok bezárását. Váradiné Tarjányi Judit a lakiteleki Jutka ABC és a tiszakécskei Delikát ABC tulajdonosa azonban fellebbezett a határozat ellen, de a bezáratását így sem tudta elkerülni.

Tiszakécskei üzlete január 23-27 között lesz zárva, ám a lakiteleki bolttal kapcsolatos fellebezése még folyamatban van. Váradiné lapunknak elmondta, üzletükben helyi termelői piacot működtetnek, amit természetesen jeleztek az önkormányzat felé. Az ellenőrzésig senkitől nem kaptak jelzést, vagy értesítést arról, hogy vasárnapi nyitva tartásuk szabálytalan lenne. Váradiné úgy látja, nem egyértelműek a jogszabályok a helyi termelői piac működtetésével kapcsolatban. Az üzletvezető szerint felháborító, hogy a bezáratás helyett nincs más alternatíva, mint például bírság megfizetése. Azt is elmondta, negyedszázados pályafutása alatt ilyet még nem tapasztalt. Eddig mindig nyitva voltak vasárnap, a vevők ugyanis ragaszkodnak megszokott üzletükhöz. Ugyanakkor a kényszerszünet bevételkiesét jelent számukra. Véleménye szerint Tiszakécskén, ahol nagyon sok turista megfordul, komoly igény van olyan üzletre, amelyik vasárnap is nyitva tart.

Az élelmiszerboltok bezáratásával kapcsolatban megkerestük a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalt. Tájékoztatásuk szerint Lakiteleken 6 kereskedelmi egység vizsgálatát folytatta le a Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztálya egy több települést érintő témavizsgálat keretében. Mivel a fogyasztóvédelmi eljárások többsége még folyamatban van, annak eredményeiről, a megtett intézkedésekről az eljárás jogerős befejezését követően adhatnak tájékoztatást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!