Közélet

2012.05.30. 16:50

A meglepetések megszállottja

Címkék#Kecel

Negyven-, de az is lehet, hogy ötvenezer kindertojás figurája van Kiss Csaba keceli gyűjtőnek, aki „kincseiből” kiállítást rendezett a gyermeknap alkalmából a városi múzeumban.

Barta Zsolt

Kiss Csaba rajong a műanyag rajzfilmhősökért s egyéb figurákért, de a meglepetéseket rejtő csoki tojásokat nem kedveli. – Kaptam vagy vettem vagy cseréltem a figurákat. Külföldi bolhapiacokon nejlontáskaszámra egy-két euróért lehet ilyenekhez hozzájutni – mondja a megszállott gyűjtő, aki előbb a bélyegek gyűjtésébe is belekóstolt: 1942-től 1998-ig megszerezte posta tisztán hazai teljes kiadást.

– Amikor azonban vevőt kerestem az albumokra, kiderült, hogy a katalógusár töredékéért vennék meg a gyűjteményemet - meséli csalódottan. Átváltott a régi pénzek gyűjtésére, ez vezette el a kinderfigurákhoz.

– Annak idején egy ismerősöm gyűjtötte a műanyag apróságokat, én táskaszámra hordtam neki, ő pedig régi pénzekre cserélte be azokat. Egy ideig nem találkoztunk, nálam pedig összegyűlt egy nagyobb mennyiség, s ekkor döntöttem úgy, hogy nem adom oda, inkább rendszerezem őket – mondja Csaba. Idehaza, akárcsak a világ számos országában árfolyama alakult ki a figuráknak. Egy magyar kiadásért például akár 20 forintért is hozzá lehet jutni.

Az árfolyamokat napra készen meg lehet tudni, ugyanis a németek évente több alkalommal is kiadnak katalógusokat. Ezeknek a piaci árát folyamatosan mozog. Egy hamisító iparág is kiépült már erre a keresletre, melynek az az oka, hogy egy 70-es 80-as években elkészített különösen ritka kollekció egy-egy darabjáért, akár 8-10 ezer eurót is elkérhetnek.

– Saját szememmel láttam, amikor két gyűjtő összeveszett egy hupikék törpike furulyás változatának a megszerzése miatt, mert a 80-as évekbeli gyártmányból a kereskedő csak egyet tudott beszerezni. A furulya nagyon ritka színvariációval rendelkezett. A kor és a ritkaság emeli az árakat.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kiss Csaba szerint rengetegen gyűjtik a csokoládé tojásokban rejlő mini figurákat
[/caption]

Magyarországon a gyűjtők nagy tábora tiszteli a helyes kis műanyag játékokat. A gyártók gyakorta mintázzák meg a rajzfilm hősöket. Franciaországban például az Asterix szereplők a népszerűek.
Egy gyűjtő szemében a matricával ellátott, minden egyes alkatrésszel rendelkező darab az érdekes.

– Manapság egy-egy értékes figurát csak a hozzá kiadott, az összerakást lépésről-lépésre bemutató papírral vásárolnak meg. Egy régi, az összerakást segítő útmutatóért, akár több száz eurót is elkérhetnek, az ember nem is gondolná – teszi hozzá Kiss Csaba.

Mivel egyre több a gyűjtő, a kibocsátó cég kimondottan nekik gyártat figurákat. A kereskedők pedig a megrendelések alapján szerzik be az egyes darabokat. A gyártó látja a gyűjtők növekvő szenvedélyét is, ezért előfordul olyan eset, amikor egy-egy sorozat figuráinak az egyikéből jóval kevesebbet gyártanak, hogy nehéz legyen hozzá jutni. Kiss Csaba egy ismerőse több karton tojást bontott fel azért, hogy az egyik sorozat összes figuráját magáénak tudhassa. Az egyik szereplőből egyetlen egyet talált, pedig rengeteg tojást tört fel.   

Barta Zsolt Kiss Csaba szerint rengetegen gyűjtik a csokoládé tojásokban rejlő mini figurákat -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!