Közélet

2010.09.26. 22:01

Csernus doktor: Orvos vagyok, nem celeb!

A párkapcsolatokról tartott előadást dr. Csernus Imre pszichiáter Kiskunfélegyházán. Megkérdeztük a dokit.

Hraskó István

– Mi kell ahhoz, hogy két ember boldogan éljen együtt?

– Szükséges racionális és érzelmi szempontú érettség. Enélkül nem beszélhetünk boldog párkapcsolatról. Ha ez az érettség nincs meg, akkor a viszony egyenesen úton halad a megsemmisülés felé.

– Miért van az, hogy manapság a házasságok nagy része válással végződik?

– Feltételezi, hogy a mai generációban meglévő konfliktusok az előzőekben nem léteztek? Dehogynem, csak régen az emberek feltétel nélkül elfogadtak különböző normákat. Szerintem már korábban is többen elváltak volna, csak a társadalmi konvenciók ezt nem tették lehetővé. Persze a külsőségeknek való megfelelés óriási most is. A gyerekek személyiségszerkezetének 75 százalékát a szülőktől látott minták határozzák meg. Ez nem jelenti azt, hogy a sorsuk eleve determinált. Ki tudnak bújni a szülők köpönyegéből. Ehhez viszont önismeret szükséges, amit csak kemény és következetes munkával lehet kialakítani.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Csernus Imre pszichiáter
[/caption]

– Zavarja-e, ha celebnek nevezik?

– Az a fontos, hogy az ember minek tartja magát, és hogy esténként bele tudjon nézni a tükörbe. Én orvos vagyok. Bulvárújságok címlapján soha nem szerepelek. A kritikák közül azt tartom fontosnak, ami szemtől-szembe jön. Csak a számomra hiteles emberek véleményét kérem ki. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!