Sport Bács-Kiskun

2013.12.29. 07:19

Marokkóból vágnak neki a távnak

Címkék#kalocsa

Megtartotta utolsó menetpróbáját a kalocsai Qualisport kamionos együttese a december 29-én kezdődő Africa Eco Race előtt. Ács László főszerelő szerint a Scania készen áll a Dakarig tartó, közel 6000 kilométeres sivatagi bevetésre.

Tapodi Kálmán

– A kalocsai csapat a júliusi Silk Way Rally-n elért 10. helyezés után szinte azonnal nekilátott a tavaly tavasszal debütált versenykamion felkészítésének. A januári, afrikai derbi, valamint a nyári, oroszországi futam tapasztalatait hasznosítva komolyabb módosításokat is elvégeztek a Scania Qualisport V8 típusjelű versenygépen: a súlycsökkentés jegyében megújult a kamion felépítménye, azaz „doboza”, de változott a hűtési rendszer is, amiről a két oldalon, a fülke mögött kitüremkedő kopoltyú-légbeömlők árulkodnak – számolt be Mészáros Sándor csapatmenedzser.

– Szerencsére a gyermekbetegségeket a korábbi versenyen már kinőtte a kamion, így a mostani változtatásokkal a fejlesztések terén igyekszünk lépni egyet – mondta a foktő-kalocsai reptéren tartott rövid ellenőrző tesztelés után a főszerelő, Ács László, aki Kovács Miklós pilótával és Czeglédi Péter navigátorral együtt alkotja a Qualisport versenytrióját. – Az utóbbi néhány hónapban megfeszített tempóban dolgoztunk, hogy mindennel időben végezzünk. Szerencsére ez sikerült, az utolsó apró simításoknál tartunk és már mindannyian az Africa Eco Race rajtjára összpontosítunk – tette hozzá Ács László.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A foktő-kalocsai repülőtéren is tesztelték a kamiont
[/caption]

– Személy szerint nekem különösen fontos lesz ez a futam, mert az afrikai kontinensen most először leszek tagja a Scania személyzetének. Tudom, hogy mire lehet számítani, mert januárban a szervizcsapattal végigcsináltam ezt a versenyt, a Silk Way Rally-n pedig fedélzeti szerelőként is megtapasztaltam, hogy milyen egy hosszú és kemény futam. Csak annyit ígérhetek, hogy sem rajtam, sem a csapat többi tagján nem múlik majd a jó szereplés – bizakodott a szakember.

December 29-én a dél-franciaországi Saint-Cyprienben tartják a hatodik Africa Eco Race gépátvételét, majd a behajózást követően Szilveszter napján, Marokkóban rajtol el a mezőny. A versenyzőkre összesen 11 szelektív szakasz vár a klasszikus Dakar-útvonalon, amely Marokkó után átszeli Mauritániát és közel 6000 kilométer – ebből 3000 kilométer lesz a mért szakaszok hossza – után Szenegálban, a legendás Rózsaszín-tó partján ér véget január 11-én.

A Qualisport az Africa Eco Race 2008-as indulása óta csak egyszer, 2012-ben nem volt ott a rajtkapunál, így a magyar kamionos kontingenst a verseny történetének egyik legnagyobb múltú együtteseként tartják számon. A Scaniával versenyző kalocsai trió 2010-ben érte el a legjobb eredményét, amikor a kamionos kategória győzteseként ünnepelhettek a Dakar közelében található mitikus helyszínen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!