Kultúra

2016.04.25. 07:44

Gálaműsort adtak a Duna menti tehetségek

Öt település legkiválóbb verselői, színjátszói, hangszeres zenészei és táncosai mutatkoztak be egymásnak a III. Dunamenti Tehetséggála keretében.

Popovics Zsuzsanna

Az első két alkalommal Solt volt a házigazda, idén a hartai Petőfi Sándor Művelődési Ház látta vendégül a fellépőket és felkészítő tanáraikat pénteken.
– Azért vagyunk és vagytok itt, hogy megmutassátok, amiben kitűntök, amiben kiválóak vagytok – köszöntötte a jelenlévőket Simonyi István, a 2012 óta működő Dunamenti Tehetségsegítő Tanács elnöke. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési stratégiai főosztályának főtanácsosa egyben emlékeztetett arra, hogy azért is fontos odafigyelni az egyéni tehetségek kibontakoztatására, mert a folyton változó világunkban a tehetség segíti az alkalmazkodást, és azt, hogy könnyebben boldoguljunk és legyünk képesek helyt állni az életben.

A mintegy 3 órás műsorban egymást váltották a műfajok, az egyéni és csoportos, a prózai és zenés produkciók. Közös nevezőjük volt, hogy a fellépők örömmel és lelkesen mutatták meg tehetségüket. A soltiak hangszeres zenélésben jeleskedtek; az apostagiak tréfás mesejátékot adtak elő (a helyi általános iskola 3. osztályosai az apostagi Nagy Lajos Műsoros délutánon is osztatlan sikert arattak); a dunaegyháziak szlovák népi játékokat és táncokat adtak elő; a dunapatajiak a Gergely-járás és adománygyűjtő vendikálás hagyományát elevenítették fel; a házigazda hartaiak pedig díjnyertes verselőiket, legügyesebb zenészeiket delegálták a színpadra.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Galériánkért kattintson a képre! Fotók: Popovics Zsuzsanna
[/caption]

A műsor végén Laki Éva klinikai pszichológus értékelésében kiemelte: a gyerekek sikere és önfeledt mosolya mögött a pedagógusok és a szülők áldozatos munkája is ott rejlik. A szakemberek feladata, hogy időben felismerjék, ki, miben tehetséges, és hatékonyan tereljék a legkiválóbbakat arra az útra, amin a társaiknál könnyedebben és nagyobb léptékkel képesek előrehaladni, fejlődni.        

A Dunamenti Tehetségsegítő Tanács eddigi tevékenységét, közösségi rendezvényeit, továbbképzéseit és szakmai projektjeit Kacziba Lajosné Ilona a DTT titkára ismertette. A gála végén emléklappal köszönte meg a gyerekek szorgos felkészülését, továbbá külön gratulált mindazoknak, akik kiemelkedően szerepeltek valamely országos versenyen.   

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!