Kultúra

2015.11.04. 06:47

1956 szelleme tovább él

Marispusztán tegnap átadták a Pongrátz Gergely 56-os Emlékmúzeum új, állandó kiállítását. Hazánk mindmáig egyetlen 56-os múzeumát egykoron Pongrátz Gergely, a Corvin közi felkelők parancsnoka hozta létre az egykori népiskola épületében.

Tapodi Kálmán

„A magyarságtudatot és a magyar haza szeretetét szüleink belénk nevelték, és a harmincas évek végén a román gyerekek sokszor belénk verték” – írta önéletrajzi könyvében Pongrátz Gergely (1932 Szamosújvár – 2005 Kiskunmajsa), akinek jelmondata a „Mindent a hazáért!” volt.  A főparancsnok 1956. november 28-án hagyta el Magyarországot, majd a rendszerváltoztatás után hazatért és itthon folytatta munkáját 1956 megismertetéséért, aminek köszönhetően létrejött a majsai múzeum. Pongrátz Gergely a másik két álmát is valóra váltotta: a múzeummal átellenben felépült az 56-os áldozatok tiszteletére emelt kápolna, majd az 56-os Ifjúsági Tábor.

– Itt voltam amikor Pongrátz Gergellyel együtt építettük az első kiállítást, ami az idők során amortizálódott. Most egy kívül-belül megújított épületben, egy korszerű kiállítást rendeztünk be, amit remélhetőleg nagyon sokan fognak megtekinteni. Ennek a helynek ugyanis szelleme van, ami átadja 56 üzenetét a mai fiataloknak – mondta köszöntőjében Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka.

– A legfontosabb, hogy élettel töltsük meg ezt az emlékhelyet, hogy évente legalább egyszer elhozzuk ide a diákokat és beszéljünk nekik mindarról, aminek emléket állít ez a múzeum. Szembesüljünk történelmünk sötét időszakával, amelyben felemelő volt az 56-os forradalom – hangsúlyozta beszédében L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára, aki mint elmondta: kulturális államtitkárként is járt a múzeumban, aminek felújítása abban az időben kezdődött. Az épület felújítására mintegy 18 millió forintot fordítottak, amihez a Nemzeti Kulturális Alap további 26 millió forint támogatást adott.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédében kiemelte: „aki elveszíti az emlékeit, az nem tud tájékozódni a jövőben”. „Emlékezet nélkül sérülne az identitásunk, sérülne a jövőbe vetett hitünk” – tette hozzá. Felidézte Pongrátz Gergely utolsó interjújában elhangzott szavait, aki leszögezte: „nem engedem eladni a forradalmat”.
A néhai szabadságharcos házában az egykori plakátok, fegyverek és korabeli tárgyak mellett, interaktív táblákon lehet felidézni az 56-os forradalom eseményeit, valamit a kádári megtorlás dicstelen történéseit. A kiállításon a Pongrátz-család történetét is megismerhetik a látogatók. Az egyik volt iskolai tanterembe lépve pedig valósággal megelevenedik 1956, ahol korabeli utcaképek, harcjelenetek idézik az 59 évvel ezelőtti időket. 

A forradalmár Pongrátz-fiúk

A szamosújvári származású Pongrátz-családban kilenc gyermek született, akik közül hat fiú aktív résztvevője volt az 1956-os forradalomnak. Ödön – aki társaitól a „Kiabálós Papa” becenevet kapta - már az első napon bekapcsolódott az eseményekbe, majd a szovjetek elleni harcba. Gergely, a „Bajusz”, aki október 30-tól a Corvin köziek parancsnoka volt, akivel együtt harcolt Ernő, András, Kristóf és Bálint. A fiúk a szabadságharc elveszítése után emigráltak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!