Közélet

2013.07.30. 20:12

Valamennyi félegyházi iskolában lesz orvosi szoba

A kiskunfélegyházi védőnők kezdeményezésére szeptembertől a város minden iskolájában lesz orvosi szoba. Az erről szóló előterjesztést legutóbbi ülésén fogadta el a félegyházi képviselő-testület.

Vajda Piroska

A szolgálat hosszas huzavona után januártól önálló intézményként működik. Időközben kiderült az elmúlt évek alatt több millió forint pénzmaradványuk halmozódott fel, amiből olyan fejlesztésekre is futja, melyek már régóta indokoltak. Ezek közé tartozik az iskolai orvosi szobák kialakítása is. Tarjányi Gabriella, intézményvezető védőnő lapunknak elmondta, az általános iskolák rendelkeznek orvosi rendelőkkel, azok inkább eszközfejlesztésre szorulnak. A középiskolák közül viszont eddig csak a Kossuth-intézményben volt rendelő.

A fejlesztéssel a jövőben egyszerűbb és gyorsabb lesz a diákok kötelező szűrővizsgálatainak elvégzése, illetve a védőoltások beadása – hangsúlyozta az intézményvezető. Mint mondta, eddig a Hunyadi utcai központi ifjúsági rendelőben bonyolították ezeket a feladatokat. Ám, az iskoláknak mindig problémát jelentett, hogy az egészségügyi ellátás tanítási időben több órát is igénybe vett. Nehézséget okoz, hogy több órán keresztül kísérő pedagógust biztosítsanak. Ugyanakkor a városban ugyanis nincs főállású iskolaorvos, ezért ezt a feladatot rendelési időn túl a házi gyermekorvosok látják el.

A pénzmaradványból felújították a csecsemő tanácsadó és védőnői szobák balesetveszélyes burkolatát, a festés és mázolás mellett pedig korszerűsítik az irodákat is.
Tarjányi Gabriella kiemelte: a korábbi nyilatkozatokkal ellentétben a védőnői szolgálat nem költözik a közeli komendáns hivatalba. Oda a várandós tanácsadást helyezik át a kórházból. A tanácsadó kialakítását szintén a pénzmaradványból finanszírozzák. Ebből a keretből a képviselő-testület javaslatára szolgálati autót is vásárolnak. A városatyák szerint, a védőnőknek így könnyebb lesz a tanyavilágban élők ellátása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!