Közélet

2010.06.24. 17:28

Tüntetnek a fiatalok a szeszrendelet ellen

Egyhangúlag szavazták meg a kecskeméti képviselők a palackozott szeszesitalok árusításának éjszakai korlátozását. Augusztus 1-től lép életbe az új szabályozás, amely szerint csak az az üzlet – már meglévő egység is – tarthat nyitva éjszaka, amelyik vállalja, hogy este tíztől reggel hat óráig nem forgalmaz szeszesitalt.

Takács Valentina/baon.hu

A tiltás nem érinti a bevásárlóközpontokat és hipermarketeket. Ezek ugyanis távol vannak a belvárostól, így nem alkalmasak arra, hogy a szórakozó fiatalok onnan szerezzék be gyorsan és olcsón a „hangulatjavítót”.

A rendelet szintén nem vonatkozik a vendéglátó egységekre, az alkalmi rendezvényekre és a vásárokra, hiszen ezekre sem jellemző, hogy olcsón lehetne palackozott italhoz jutni. Az utóbbi időben egyébként is az a tapasztalat, hogy az éjszaka is nyitvatartó vendéglátóegységek egyre jobban odafigyelnek a rendre, biztonsági őröket alkalmaznak, kamerákat szerelnek fel.

A közgyűlésen szót kapott Vágó Gábor, LMP-s országgyűlési képviselő, aki fiatalellenesnek nevezte a rendeletet mondván, hogy az megbélyegzi a kecskeméti fiatalokat. Azt mondta, hogy ezzel a döntéssel a város háromszáz fiatalt hajtott az LMP táborába. Az önkormányzat csak a következményeket kezeli, nem pedig az okot, nevezetesen azt, hogy nincs a fiataloknak olyan helyük, ahol kulturáltan tudnának szórakozni.

A képviselők ezt követően – pártállástól függetlenül – egyértelműen kinyilvánították, hogy a korlátozást igenis be kell vezetni. Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester azt mondta: csak az ő belvárosi körzetében legalább tíz szórakozóhely van, és a rendeletet úgy alkották meg, hogy a szórakozási lehetőségek ne csorbuljanak. Kijelentette: a körzetében nem háromszáz, hanem ötezer ember lakik, akik évek óta nem tudnak pihenni a hétvégi éjszakákon.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A rendelet a rendezvényeket, így a napokban zajló sörfesztivál nem érinti
[/caption]

A rendelet mellett kiállt Brúszel László, Adorján Mihály, Marczi Albert is. Gál János képviselő ennél is továbbment: szerinte a Vágó Gábor által használt hangnem nem való a városháza dísztermébe. Falu György pedig még rátett egy lapáttal: a tiltakozó 300 fiatal hozzon létre polgárőrséget, és tartsa kordába a hétvégi randalírozókat. Akkor majd visszavonják a rendeletet.

Kecskemét egyébként az országban nincs egyedül a problémájával. Így nem is elsőként szigorít, hasonló szabályozás született már egyebek között Debrecenben is. Miskolcon pedig még jobban bekeményítettek, ott a szeszesitalokat forgalmazó kiskereskedelmi üzletek éjszaka nem tarthatnak nyitva.

A közterület-felügyelet és a rendőrség egyébként az utóbbi két hónapban éjszakánként rendszeresen járőrözött a belváros kritikus pontjain. Ennyi idő alatt 61 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, döntően azokra, akik közterületen szeszesitalt fogyasztottak, ez ugyanis tilos. Figyelmeztetésre viszont sokkal többször volt szükség. A tapasztalatok szerint elegendő volt, ha egy-egy nagyobb társaság hangadójára rászóltak, a többiek azonnal megtanultak viselkedni.

Gyakran előfordult, hogy ötvenfős társaságok tomboltak az utcákon, tereken. Ilyenkor néhány közterület-felügyelő nem sokat tehet. Csíkos Imre, a közterület-felügyelet vezetője az ellenőrzésekről szóló tájékoztatójában is leírta: javulna a helyzet, ha a Simonyi utcai non-stop üzlet italforgalmazását korlátoznák.

Tüntetnek a rendelet ellen

A kecskeméti LMP választmánya felháborítónak tartja, hogy Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése szinte egyhangúan hozott egy nyíltan fiatalellenes rendeletet a palackozott italok forgalmazásáról – áll Vágó Gábor sajtóközleményében. Az LMP elítéli a közterületen randalírozókat, de a probléma megoldását nem a következmények elkenésében és a fiatalok megbélyegzésében látja. Hangsúlyozzák, hogy Kecskeméten létre kell hozni egy olyan kulturális közösségi központot, ahol a fiatalok a kortárs csoportban tudják elsajátítani a társadalmi normákat. A közösségi tér létrehozásáért és a rendelettel szemben szombaton este 10 órától tüntetést szervez a Kell egy hely! mozgalom a Simonyi utcában. A demonstráción részt vesznek a kecskeméti LMP tagok is.

A fiatalok csoportot is létrehoztak a Facebookon: Mentsük meg a Jokert a szeszrendelettel szemben! címmel. Csütörtökön délután már 300 felett volt a tagok száma. 

A rendelet a rendezvényeket, így a napokban zajló sörfesztivál nem érinti -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!