Közélet

2011.04.28. 19:26

Patthelyzet a testületben

Nem szavazta meg a város képviselői többsége Nagy Péter alpolgármester viszszahívását, de a tavalyi zárszámadásról és a gazdasági programról sem sikerült támogató testületi döntést hozni. Mulasztásos törvénysértésbe került az önkormányzat, késhetnek az állami normatív támogatások.

Zsámbóki Dóra

Megvonta Gyovai István polgármester Nagy Péter alpolgármester jogköreit csütörtök reggel, miután a testületi többség szerda délután nem támogatta Nagy alpolgármesteri megbízatásának visszavonását. Az alpolgármesteri címet továbbra is viselő, de fizetést nem kapó Nagy Péter visszahívását Gyovai az után kezdeményezte, hogy április 18-án a 7 fős Fidesz frakció és Nagy Péter valamint fia, Nagy Róbert nem szavazta meg a rendes testületi ülés napirendi pontjait. A mára megsemmisült városvezetői 8 fős többségből „kiszavazó” Nagyék később a polgármester alkalmatlanságáról beszéltek, illetve politikai diktatúrát emlegettek, melyhez ők, mint elmondták, nem kívánnak asszisztálni. 

A polgármesterrel kötött együttműködési megállapodást felrúgó Nagy Péter alpolgármesteri megbízásának visszavonásáról április 21-én dönthettek volna a képviselők, de akkor a Fidesz frakció valamint a Nagyék távol maradtak a tárgyalóteremtől, így a testület nem volt határozatképes. 

Szerdán a választások óta a négy alpolgármesteres modell ellen rendszeresen szót emelő és most is mindhárom alpolgármester visszahívását szorgalmazó fideszesek nem támogatták Nagy menesztését. A zárt ülés utáni nyílt tanácskozáson – melyen a 18-ai elmaradt ülés napirendjeit tárgyalták – a városvezetői többséghez tartozó képviselők „esztergomi fideszes stratégiát” emlegettek, míg a fideszes képviselők és Nagy Róbert is többször felszólították a polgármestert: ha nem tudja biztosítani az önkormányzat működéséhez való testületi többséget, akkor adja vissza a mandátumát. 

Gyovai István megköszönte a „javaslatokat”, de érdemben nem reagált azokra. A képviselői szavazati többség a városvezetői oldalról átvándorolt a Nagyékkal kiegészült ellenzékhez: sem a 2010-es zárszámadást, sem a város – a fideszes Máté Lajos képviselő által „kiheréltnek” titulált – gazdasági programját nem sikerült elfogadnia a testületnek, annak ellenére sem, hogy hónap végén mindkettőnek lejár a határideje. A mulasztásos törvénysértés mellett azonban nagyobb veszéllyel fenyeget az el nem fogadott zárszámadás kérdése. – Ennek jogi és pénzügyi következményei is lesznek. Bízom abban, hogy a következő hónapokban az intézmények dolgozói, illetve a hivatal munkatársai nem az én ajtómon fognak kopogtatni, hanem azok ajtaján, akik ezt a rendeletet nem fogadták el – utalt az eredménytelen voksolás után a polgármester arra, hogy az el nem fogadott zárszámadás miatt az állam visszatarthatja a normatív támogatások kifizetését, ezért késhetnek az önkormányzati dolgozók bérei. 

A testület később nem fogadta el a városi cégek tavalyi évről szóló beszámolóját sem, csakúgy mint olyan kisebb súlyú előterjesztéseket, melyek a polgármester – így Halas – számára komoly presztízsveszteséggel járhatnak.

– Számomra egyértelmű, hogy nem Kiskunhalasért dolgozik ennek a testületnek egy része, hanem a hatalom megszerzéséért – mondta a több mint 7 órán át tartó ülés végén Gyovai István.

A polgármester csütörtökön arról tájékoztatta lapunkat, hogy a város működőképességének fenntartása érdekében azonnali tárgyalást kezdeményez a Fidesszel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!