Közélet

2013.09.10. 06:48

Oszlopok a körforgalomban

Hetek óta nem folyik munka Lakitelek egyetlen, még el nem készült körforgalmában. Két villanyoszlop is szó szerint is útban van. A Volán elégedetlenségét fejezte ki.

Szentirmay Tamás

Egyelőre senki sem tudja megmondani, mennyit kell még várni arra, hogy megépüljön és átadják Lakiteleken a Széchenyi körút, Jókai, Vörösmarty és Dr. Deák István utca kereszteződésében lévő körforgalmat. A munkálatok időben elkezdődtek, de még nem fejeződhettek be. Ugyan a körforgalom szinte teljesen elkészült, csak a koptatóréteget kell még az aszfaltra felvinni.

A Széchenyi körút és a Jókai utcai elágazásnál azonban két villanyoszlopot, egy betonból és egy fából készültet „ott felejtettek” az útban. Így viszont nem lehet közlekedni. A településen élők már kezdik megszokni, hogy nagyon oda kell figyelniük, ha belemennek a körforgalomba, mert a Széchenyi körúton, a benzinkút felől érkezők elől lezárták az utat a még ott árválkodó beton villanyoszlop miatt. A másik, fából készült villanyoszlop bent áll a körforgalomban, a buszok fordulását akadályozza. Ezért már a Volán is szót emelt és útvonal módosítást tervez, ha nem történik változás.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Másfél évig tarthat a villanyoszlopok kiváltása?
[/caption]

A közművek kiváltása a kivitelező feladata, amit szerződésben vállaltak is – mondta Felföldi Zoltán polgármester. A kivitelező nem csak a DÉMÁSZ-nak, de az önkormányzatnak is elküldte azokat a leveleket, amelyekben kezdeményezték az oszlopok áthelyezését. Ez azonban a mai napig nem történt meg. Mivel még nem adták át a körforgalmat, az továbbra is munkaterületnek számít. Nagyon zavaró a két villanyoszlop jelenléte, de el lehet férni mellettük, legalábbis személyautókkal.

– A mi véleményünk az volt, hogy jobb, ha érintetlenül hagyjuk a közlekedést, mint ha az egész csomópontot kivennénk a forgalomból. A kivitelezőnek ugyanis jogában állna lezárni az egész területet. Amíg dolgoztak a szakemberek, addig is át lehetett menni a munkaterületen. A Közlekedési Felügyelet lezárta azt a részt, ahol a beton villanyoszlop benne van az útban. Véleményem szerint azonban ez így sokkal balesetveszélyesebb, mert egy sávba terelték a két irányból érkező forgalmat. A bajt csak tetézi, hogy a Volán elégedetlenségét fejezte ki, mert a buszok nem tudnak rendesen megfordulni a fából készült villanyoszlop miatt. Amennyiben szeptember 15-ig nem történik változás, akkor megváltoztatják a buszuk útvonalát. Ezzel kapcsolatban a napokban fogok tárgyalni a Volán vezetőivel és bízom abban, hogy sikerül megegyeznünk – mondta a polgármester.

Sem a kivitelező, sem a szolgáltató nem akart az üggyel kapcsolatban nyilatkozni. Annyit azonban sikerült megtudnunk egy nevét elhallgató szakembertől, hogy Magyarországon egy villanyoszlop kiváltása másfél éves procedúra. A lakiteleki beruházás kivitelezésének végső határideje november 30. A kivitelező szerint addigra készen lesz is lesznek. Információnk szerint a szolgáltatóval is jól haladnak a tárgyalások: megígérték, hogy szeptemberben áthelyezik a két villanyoszlopot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!