Közélet

2011.06.21. 16:23

Oszlásnak indult a testület?

Kedden nyújtotta be a jegyzőnek Dr. Skribanek Zoltán, a Fidesz-frakcióvezetője a halasi testület feloszlatását indítványozó napirendi javaslatot. Gyovai István polgármester elmondása szerint nem biztos, hogy a kérdés a testület elé kerül.

Zsámbóki Dóra

A hétfői ülésén feloszlathatja magát a halasi képviselő-testület, amennyiben napirendre kerül, és a képviselők támogatását elnyeri Dr. Skribanek Zoltán, a Fidesz-frakcióvezetője által kedden benyújtott, a testület feloszlatását kezdeményező napirendi javaslat. Ahogy a fideszes képviselő fogalmaz: amióta megszűnt a városvezetők többsége, a város kormányozhatatlanná vált, ez indokolja a testület feloszlatását.

– Ők maguk deklarálják folyamatosan, hogy az elmúlt 8 hónapban a jelenlegi városvezetés egy csődközeli helyzetbe kormányozta a várost – fogalmaz Dr. Skribanek, aki hozzáteszi: ahhoz, hogy a Halas pénzügyi-gazdasági helyzete stabilizálódjon, egy stabil képviselői többséget hozó időközi választás kell.

Mint arról korábban beszámoltunk: a 15 fős kiskunhalasi képviselő-testületben április közepén alakult ki patthelyzet, amikor a Fidesz 7 tagú frakciója, illetve Nagy Péter alpolgármester és Nagy Róbert képviselő, nem szavazta meg a testületi ülés napirendi pontjait, majd Nagyék megszüntették a polgármesterrel korábban kötött együttműködési megállapodásukat. Nagy Pétert Gyovai István polgármester megfosztotta jogköreitől és fizetésétől, de – mivel a testületi többség nem támogatta visszahívását – ő a mai napig viseli az alpolgármesteri titulust. Az önmagával együtt 6 fős támogatói bázissal, testületi többség nélkül maradt polgármestert a Fidesz-frakció többször felszólította: mondjon le tisztségéről, ha nem tudja biztosítani a város működőképességét.

Az önkormányzat pénzügyi működését finanszírozó bankkal több száz millió forintról szóló hiteltárgyalásokat folytató Gyovai István – elmondása szerint – többször megkereste az ellenzéki képviselőket, de a – többek között a négy alpolgármesteres modellt folyamatosan kifogásoló – Fidesz kijelentette: nem kíván tárgyalni a polgármesterrel, mivel – szerintük – ő alkalmatlan a városvezetésre.

Idő közben lemondott tisztségéről Jekő Attila alpolgármester. Döntését többek között azzal indokolta, hogy így talán lehetőség nyílik a Fidesz és a polgármester közötti tárgyalások megkezdésére, melyet – az intézkedési terv végrehajtása mellett – a bank is feltételéül szabott a várost a csődtől megmentő hitelkihelyezésnek. Az érdemi tárgyalások azonban nem indultak meg.

A képviselők hétfőn szavaznak az intézkedési tervről is. A Fidesz frakcióvezetője azt mondja: ha a testület feloszlatja magát, akkor „elméletileg” tudják támogatni az újabb, nélkülözhetetlen megszorításokat tartalmazó csomagot.

– Először megbizonyosodunk arról, hogy a jelenlegi városvezetés semmiképpen nem marad még 3 és fél évig. Olyan előterjesztést a Fidesz nem fog megszavazni, mely arról szól, hogy ők meg tudják őrizni a pozíciójukat a ciklus végéig – fogalmaz Dr. Skribanek.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Fidesz 7 fős frakciója fel akarja oszlatni a testületet. Vajon talál-e ehhez még két támogatót, mellyel a többséget biztosítani tudja?
[/caption]

– Ennek a napirendi pontnak a testület előtt való megjelenése még sok feltételhez kötött – válaszolja kérdéseinkre Gyovai István polgármester, aki azt is elmondja: nem támogatja a testület feloszlatását. Mint azt a polgármester korábban többször kifejtette: a város jelenlegi helyzetében a testület feloszlatása a lehető legrosszabb lépés.

A Fidesz-frakcióvezető álláspontja szerint, ha nem kerül napirendre a testület feloszlatása hétfőn, akkor kezdeményezni fognak egy rendkívüli testületi ülést ugyanezzel a napirendi ponttal. Ahogy azonban Dr. Skribanek fogalmaz: amíg a jelenlegi városvezetés irányítja Kiskunhalast a Fidesz-frakció biztosan nem fogja megszavazni az intézkedési tervet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!