Közélet

2011.05.26. 21:10

Összevonják a kiskőrösi és a kecskeméti iskolát?

Elveszítheti önállóságát a Juhar utcai speciális iskola. A kecskeméti intézmény ügye a megyei közgyűlés mai ülésének napirendjén szerepel.

Rákász Judit

A Juhar utcai iskola önállóságának megszüntetése ellen mintegy ötvenen demonstráltak tegnap délután a kecskeméti megyeháza előtt. A csapat 3 óra körül kezdett gyülekezni a Deák téren „104 több, mint 2/3!”, „Már mindent odaadtunk”, „Veránka igen! Juhar nem?” feliratú táblákkal várva, hogy a megyei önkormányzat vezetői átvegyék nyílt levelüket. Ebben egyebek mellett arról írtak, hogy a fenntartó – véleményük szerint –minden elfogadható indok nélkül akarja megfosztani önállóságától a 103 éves gyógypedagógiai hagyományokkal rendelkező Juhar utcai iskolát. Pénzügyi megtakarítást ugyanis nem jelent a kecskeméti és a kiskőrösi speciális iskola összevonása. Az új intézmény központja Kiskőrösön lesz, így Kecskemét – ahol komoly fejlesztések történtek az elmúlt években – veszít szakmai súlyából. Az összevonásról szóló előterjesztés nem a valós indokokat írja le – olvasható a nyílt levélben. A tüntetők az intézmény önállóságának megtartását és vezetői pályázat kiírását követelték. 

Ellenkező véleményen volt a megyei önkormányzat oktatási bizottsága, mely szintén tegnap tárgyalt az összevonásról, s annak elfogadását javasolta a közgyűlésnek. A fenntartó részéről legtöbbet hangoztatott cél a nyugodt légkör megteremtése. Öt év alatt öt igazgatót „fogyasztott el” a Juhar utcai iskola, melyről az utóbbi években nem kiemelkedő szakmai munkájuk okán, hanem a sorozatos botrányok miatt hallhatott a közvélemény. 

Mint Rideg László alelnök elmondta: ennek szeretne véget vetni a fenntartó azzal, hogy összevonja a két iskolát, és az új intézmény élére a jelenlegi kiskőrösi igazgatót, a szakmai körökben elismerésnek örvendő Radicsné Szerencsés Teréziát nevezi ki. Ha a közgyűlés rábólint a javaslatra, az új vezető egy évre kap megbízást, majd pályázatot írnak ki – immár az összevont intézmény vezetői posztjára. 

Rideg László alelnök az ülésen ismét hangsúlyozta: az összevonás nem jár együtt elbocsátásokkal, és sem a gyerekeknek, sem a dolgozóknak nem kell átjárniuk egyik településről a másikba, hiszen a szervezeti átalakításra nem gazdasági, hanem szakmai megfontolások miatt van szükség. 

Az önkormányzat az érintett családokat is tájékoztatta az összevonásról. A május 20-ai szülői értekezleten – a jegyzőkönyv tanúsága szerint – a szülők kedélyét nem borzolta fel az összevonás híre. Számukra fontosabb, hogy gyermekeik valóban részt vehessenek azokon a fejlesztő foglalkozásokon, amelyekre szükségük van.:

Egyhangú kecskeméti határozat – pártállástól függetlenül

A Juhar utcai iskola ügye szóba került a – megyeházához hasonlóan jobboldali többségű – kecskeméti képviselő-testület tegnapi ülésén is. Király József MSZP-s frakcióvezető indítványára határozatot fogadott el a testület. Leírták: a városi közgyűlés tudomásul veszi a racionalizálási intézkedést, de felhívja a fenntartó figyelmét arra, hogy az iskola tanulóinak fele, míg dolgozóinak száz százaléka kecskeméti lakos. Így arra kérik a megyei közgyűlést, hogy a létrejövő integrált intézmény székhelye ne Kiskőrös, hanem Kecskemét legyen. Az állásponttal egyhangúan egyetértett a kecskeméti közgyűlés minden tagja – pártállástól függetlenül.

Kattintson a dokumentum közepére, hogy el tudja olvasni!

A Juhar utcai intézménnyel kapcsolatos korábbi híreket itt olvashatja!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!