Közélet

2009.11.16. 17:06

Kolompár irathalommal

Dokumentumokkal telt dobozt cipelő ember tűnt fel hétfőn reggel a Kecskeméti Városi Bíróságon. Kolompár Orbán vádlott érkezett.

Galambos Sándor

Jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, jelentős értékre elkövetett sikkasztással, számviteli fegyelem megsértésével és magánokirat-hamisítással vádolja az ügyészség a kiskunmajsai Kolompár Orbánt. Az Országos Cigány Önkormányzat elnökének és öt társának büntetőügye hétfőn kezdődött a Kecskeméti Városi Bíróságon.


Egy kartondoboznyi irattal érkezett a bírósági tárgyalására Kolompár Orbán. Az ügyvédje viszont késett, ezért dr. Mátyásné dr. Polereczki Éva bíró a tárgyalást csak több mint negyedórás csúszással tudta megnyitni.

A dr. Rédei Rita ügyész által ismertetett vád szerint a Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezet a romák munkaerőpiaci versenyképességének javítását szolgáló pályázati pénz egy részének felhasználását valótlan számlákkal igazolta. Tizenhárom millió forintot nyertek az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány pályázatán, a pénzt öt részletben kapták volna meg. A vád szerint azonban már az első kétmillió-hatszázezer forint felhasználását igazoló számlák közül sem fogadta be mindet a foglalkoztatási alapítvány.

A majsai szervezet részére összesen 7,2 millió forintot utaltak át, az ügyész szerint az egyéves program végén az elszámoláskor a bizonylatokon szereplő gazdasági tevékenységek jelentős része valótlan volt. Nem a bizonylatokon szereplő időpontokban, hanem később valósult meg. Ezért jogosulatlan gazdasági előny megszerzésében bűnsegédlettel vádolják.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kolompár Orbán nagy irathalommal érkezett a tárgyalásra
[/caption]

Kolompár Orbán a védekezését a dobozban magával hozott iratokkal próbálta alátámasztani. Többször hangsúlyozta: a szervezetéből egyetlen forint sem lett jogosulatlanul felhasználva, senki zsebébe nem került pénz. A probléma abból származott, hogy foglalkoztatási alapítvány a szerződésben rögzített időponthoz képest nyolc hónapos késéssel utalta át az elnyert összeg első részét. A program viszont időben beindult, a támogatási pénzt bérekre és járulékokra kellet költeniük, annak ellenére, hogy kizárólag technikai eszközök vásárlására, a munkakörülmények megteremtésére lehetett volna csak felhasználni. Emiatt a közalapítvány fel is bontotta a szerződésüket. Kolompár ennek ellenére kijelentette: a programot végrehajtották, viszont a szerződésbontás miatt beperelte az alapítványt.

A másik ügyben a budapesti VI.-VII. kerületi ügyészség emelt vádat. Eszerint Kolompár Orbán az OCÖ elnökeként arra utasította a roma érdekképviselet pénztárát, hogy utólagos elszámolásra négy részletben összesen ötmillió-hetvenezer forintot fizessen ki, de azzal nem számolt el, a kár nem térült meg. A roma politikust ezért jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével és számviteli fegyelem megsértésében bűnsegédlettel vádolják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!