Közélet

2010.02.19. 18:26

Kecskemétre költözött Pumba

Új állatok érkeztek a kecskeméti Vadaskertbe! Az afrikai varacskos disznó Budapestről, a dámszarvas Nyírségből került a hírös városba, a kis kameruni kecske pedig péntek hajnalban született.

Sebestyén Hajnalka

A tegnapi napsütés a Vadaskert lakóit is előcsalogatta: a szurikáták idén először kémlelték az eget, Bruno, a tigris napozott, a mosómedve a fa legtetejéről leste a napot, míg a majmok örömmel ugráltak. Első utunk mégis az új jövevényhez, az afrikai varacskos disznóhoz vezetett. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kecskeméti „Pumba” és 38 centis nem mindennapi agyara
[/caption]

A tízéves hím a fővárosi állatkertből „költözött” a megyeszékhelyre, és szemlátomást már jól érzi magát új otthonában. Egyelőre azonban – az előírásoknak megfelelően – harminc napra karanténban tartják, amit az időjárás függvényében fűtenek is, hogy ne fázzon a meleget kedvelő állat. Ez idő alatt kell elkészíteni számára az új kifutót, melyet a már meglévő afrikai kifutóban alakítanak ki, a zebra szomszédságában. A nyolcvan négyzetméteres kifutóban egy afrikai kunyhót építenek fel számára, amelyik szintén fűthető lesz.

Az afrikai varacskos disznót sokan – főként a gyerekek – az Oroszlánkirály című rajzfilmből ismerhetik, ahol a jópofa Pumba sok mosolyt csalt a nézők arcára. A való életben azonban a varacskos disznó közel sem ennyire barátságos, a szavannán élő társai odúban élnek, és még a gepárdot is megkergetik. Ez az egyed viszont azért különleges, mert jobb oldali agyara 38 centis, ami már megközelíti világcsúcstartó társa 47 centis agyarát![caption id="" align="aligncenter" width="334"] Pumba, az Oroszlánkirály című rajzfilm egyik sztárja
[/caption]

A szomszédos ketrecben hamarosan kisróka születik: az azonban még rejtély, hogy milyen színe lesz a hím tűzróka és a nőstény ezüstróka utódjának. De nem ő az egyetlen kis jövevény, akit a kertben a várnak: az indiai antilopoknál és a kameruni kecskéknél is lesz utód, sőt az utóbbiaknál az első éppen tegnap hajnalban született meg.

Jó hír, hogy a tavaly ősszel érkezett nőstény kárpáti hiúz napjai sem telnek már egyedül: néhány hete párt kapott. Immár boldogan üldögélnek egymás mellett a farönkökön. A napokban, Nyírségből kapott dámszarvas bika sem unatkozik már sokáig: a kecskeméti vízmű területéről két szarvastehént hoznak mellé, melyek közül az egyik már vemhesen érkezik.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kárpáti hiúz pár együtt sütkérezik a napsütésben
[/caption]

Végső állomásként Bambihoz tekintettünk be, aki egy példaértékű emberi összefogásnak köszönhetően maradt életben. A kis őzet elütötték, és a fején sérült meg. Egy autós elvitte dr. Tuboly Csaba állatorvoshoz, aki megmentette az életét, majd elvitte a Mentsvárba. Következő útja viszont a Vadaskertbe vezetett, ahol dr. Mező Tibornak köszönhetően ma már teljesen jól érzi magát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!