Közélet

2011.12.12. 14:46

Családi dráma: miért nem kaphat kezelést a rákos baba?

Haladéktalanul műtétre és kemoterápiás kezelésre lenne szüksége egy rosszindulatú daganatos, kilenc hónapos kecskeméti kisfiúnak, de tb-finanszírozású ellátást Magyarországon – legalábbis egyelőre – nem kaphat.

Hraskó István

A szerb állampolgárságú anya szerint az egész helyzet azért alakult ki, mert a magyar apa nem vállalja gyermekét. A kis MihaljeviÆ Imike februárban született 4 kiló 40 dekával. Egy ideig minden rendben volt, ám aztán édesanyja szeptemberben észrevette: a gyermek karjai egyre vékonyodnak, lábai megdagadnak, hasa hirtelen megnőtt. Októberben a szegedi klinikán megállapították: a kisfiú neuroblastomában szenved. Az úgynevezett szimpatikus idegrendszer rosszindulatú daganata a vesében jelentkezett, de a máján és a hasi nyirokcsomóban is van áttét. Imike másfél kilót fogyott, és mozogni sem tud úgy, ahogyan egy tíz hónapos babának kellene. Nehezen tartja a fejét, alig mozgatja a kezeit, és gyorsan elfárad. A lehető leghamarabb meg kellene kezdeni műtétből és kemoterápiából, esetleg sugárterápiából álló kezelését. De a jelek szerint erre hónapokat kell várni…

Az édesanyának már vannak ismeretei a neuroblastomáról, idősebb fiánál annak idején ugyanezt a rákos megbetegedést diagnosztizálták. Ő meggyógyult: ma egészséges, tizenkilenc éves diák.  – Az orvosok szerint genetikailag én lehetek a hordozó – mondja MihaljeviÆ Szilvia, majd felvázolja a kétségbeejtő helyzetet, amelybe a csecsemő került. A 38 éves, szerb állampolgárságú, de magyarul tökéletesen beszélő nő nyolc éve költözött Szabadkáról Magyarországra. Szülei is itt élnek, ő munkavállalási engedéllyel tartózkodik hazánkban, amit folyamatosan megújít. Négy éve külön él szerb férjétől, akitől azonban még nem vált el. Tavaly májusban összeismerkedett egy kecskeméti férfival. Hamarosan kiderült, hogy terhes. 

– Nem terveztük, és őszinte leszek: elvetettem volna a babát, de az orvos azt mondta, hogy egészségi okokból ezt nem ajánlja. Mikor a párom megtudta, hogy gyermeket várok, viccből megkérdezte, feleségül mennék-e hozzá. Visszautasítottam, mert szerintem egy gyerek nem kell hogy indok legyen a házasságra – mondja Szilvia. A magyar férfival nem éltek együtt, és az anya szerint kapcsolatuk labilis volt, mert élettársa visszajárt korábbi barátnőjéhez. Aztán végül a terhesség ötödik hónapjában szakítottak. Szilvia szerint párját több ismerőse befolyásolta – azt „súgva”, hogy a nő már akkor is tudta, hogy jön a baba, mikor összeismerkedtek, csak nem szólt.  – Nem tudtam, és nem akartam csapdába csalni. Nem az volt a célom, hogy elvegyen, és így legyek magyar állampolgár. A gyerek egyértelműen az övé – jelenti ki Szilvia. A problémák igazából ott kezdődnek, hogy az anya által vélelmezett apa nem ismeri el, hogy tőle fogant a kisfiú. 

A születési anyakönyvi kivonatban apaként Szilvia szerb férje van feltüntetve. Imike állampolgárságához pedig azt írták: ismeretlen. Emiatt a beteg csecsemő hazánkban nem részesülhet tb-finanszírozású kezelésben (tajkártyája sincs). Az anya pedig nem tudja saját zsebből fedezni a műtét és a kemoterápia sokmilliós költségét. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az anyakönyvi kivonatban Imike állampolgárságához azt írták: ismeretlen
[/caption]

– Annyit szeretnék csak, hogy volt párom ne vonja ki magát a felelősség alól, és ismerje el, hogy ő az apa. Ekkor a kisfiam megkapná a magyar állampolgárságot, és gyógyíthatnánk. Még a gyerektartási díjról is hajlandó lennék lemondani, csak végre vihessem kezelésre – mondja Szilvia hozzátéve: az állítólagos apa tud a gyermek betegségéről, de nem látogatja őket. Mint megtudom, a férfi egy DNS-tesztet is elvégzett saját igazának alátámasztására – eszerint nem tőle van a gyermek. De ennek a vizsgálatnak a hitelességében nem hisz Szilvia, és bírósághoz akar fordulni. Ezenkívül az egyszerűsített honosítási eljárás révén is igyekszik megszerezni magának és ezáltal gyermekének a magyar állampolgárságot (üknagyapja magyar volt). De ez sem megy azonnal, legalább fél évbe telhet. Az anya Szerbiába nem akar visszamenni. A szabadkai kórházban úgy tájékoztatták, Imike Szerbiában sem kapna ingyenellátást. Így marad a kérdés: mikor indulhat meg végre a baba kezelése?

 

Ha kiderül hivatalosan is, hogy az apa magyar állampolgár, akkor jár a babának az ellátás

A kecskeméti család problémájával megkerestük az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt. Az OEP lapunkat arról tájékoztatta: érvényes taj nélkül csak térítés mellett vehető igénybe a kórházi kezelés. Az egészségügyi törvény értelmében az életmentő ellátás nem tagadható meg, azonban ezért a gyógyító intézmény saját hatáskörben megállapított díjat kérhet. – A gyermek társadalombiztosítási helyzetének rendezése attól függ, hogy az eljárás alapján milyen állampolgárságot állapítanak meg számára. Az apaság törvényi vélelme alapján a gyermek nagy valószínűség szerint szerb állampolgár lesz, ilyen esetben gondoskodni kell a tartózkodási engedély beszerzéséről, amelyet az idegenrendészeti hatóság ad ki. Ennek birtokában a gyermek javára az illetékes megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervével megállapodás köthető az egészségügyi szolgáltatásokra. A megállapodás az aláírást követő hónap első napjától érvényes, a fizetendő havi járulék mértékét a törvény a minimálbér 30 százalékában határozza meg. Az első hat hónapban viszont csak sürgősségi ellátás vehető igénybe, kivéve: ha ezt a várakozási időszakot a család hathavi járulékösszeg befizetésével megváltja. Ez azonban csak a jövőre nézve oldja meg a kérdést, az azonnal elkezdendő kezelés egészségbiztosítási támogatása nem megoldható. Más a helyzet, ha az apasági vélelem megdől, és a magyar állampolgárságú biológiai apa jogi apaságát állapítják meg. Ebben az esetben a gyermek Magyarországon élő magyar állampolgár lesz, aki az egészségügyi szolgáltatások teljes körének igénybevételére jogosult – írta az OEP sajtóirodája.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!