Közélet

2011.11.29. 18:18

Bencések veszik át a PG-t?

A következő tanévtől valószínűleg egyházi fenntartásba kerül a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Gépészeti Szakközépiskola.

Vajda Piroska

A 140 éves múltra visszatekintő iskolát négy éve egy alapítvány működteti. Az önkormányzat ugyanis takarékossági megfontolásból megyei fenntartásba adta volna az intézményt. Ám az egykori diákok úgy látták, az iskola számára a legjobb megoldás az alapítványi működtetés lenne. Ezért összefogtak és létrehozták a PG Alapítványt – tudtuk meg dr. Sulyok Miklós kuratóriumi tagtól.

Elmondta, az oktatásügy jelenlegi zűrzavaros helyzetében minden lehetőségre fel kell készülni. Az alapítvány ugyanis
900 diák és hetven pedagógus sorsáért felelős. A várható jogszabályi változásokat megelőzve az alapítvány, mint fenntartó „több vasat is tart a tűzben”. Ezek közül az egyik variáció az iskola egyházi működtetése.

– Az iskola jövője nincs megkérdőjelezve, csupán a lehetőségekhez képest a legoptimálisabb megoldást keressük a diákok, a szülők és a tanárok számára. Ennek érdekében tárgyalunk a bencés közösséggel – hangsúlyozta Sulyok Miklós. A főapát várhatóan december közepére hívja össze a konventet, amely döntést hoz arról is, hogy átveszik-e a félegyházi szakközépiskolát, vagy sem. Csak ezt követően kezdődhetnek el az érdemi tárgyalások – tette hozzá.  [caption id="" align="alignleft" width="334"] A nagymúltú félegyházi szakközépiskolában eddig is piacképes tudást adtak a diákoknak és ez a jövőben sem lesz másként
[/caption]

Mindenesetre a szülők, a diákok és a tanárok támogatták a egyházi fenntartásról szóló kezdeményezést. A szülők szerint egyébként is jó hatással lesz a fiatalokra bencés szellemiség.

Az időközben történt igazgatóváltással kapcsolatban Sulyok Miklós csak annyit árult el: Tóth Gyuláné negyven éves pedagógusi pálya után nyugdíjba vonult, a kuratóriumnak azonban továbbra is tagja maradt. Jelenleg megbízott igazgató, Plangárné Fejes Anikó vezeti az intézményt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!