Közélet

2013.04.22. 18:06

A világ legszebb szakmája a gyermekorvosoké

Címkék#Kecskemét

A bérviszonyok nem teszik vonzóvá a fiatalok számára a gyermekorvosi szakmát, a kisvárosi kórházak gyermekosztályai megrendültek az orvoshiány miatt.

Hraskó István

A Bács-Kiskun Megyei Kórház gyermekosztálya rendezte meg a Magyar Gyermekorvosok Társasága dél-magyarországi területi szervezetének tudományos kongresszusát Kecskeméten. A fórumot 1967 óta minden évben megtartják, a mostani már a 46. volt. A régióból érkezett gyermekorvosok naprakész ismereteket kaphattak a betegellátás korszerű irányelveiről. A tudományos ülés programjában kilenc szekcióban összesen 52 előadás, köztük 11 referátum és 15 szakdolgozói előadás szerepelt: esetbemutatások, legújabb kutatási eredmények hangzottak el.

Dr. Bodrogi Tibort, az esemény szervezőjét, a megyei kórház gyermekosztályának vezetőjét, egyben megyei szakfelügyelő főorvost a gyermekgyógyászat hazai helyzetéről kérdeztük. A szakember válasza igencsak ijesztő képet fest a terület jelenéről és főleg jövőjéről.
– A magyar egészségügy alulfinanszírozottsága közhely, de ezen belül a gyermekgyógyászat állapota különösen rossz és a jövőjét kritikusnak látom. A gyermekorvos hiányszakmává vált, különösen a kisvárosi kórházak gyermekosztályai rendültek meg a szakemberhiány miatt. Tőlünk fél év alatt három orvos kolléga távozott: egy a korhatárt elérve nyugdíjba vonult, két fiatal pedig Budapesten vállalt munkát. Ez a három fő számunkra nagyon érzékeny veszteség – mondta Bodrogi Tibor.

Az osztályvezető főorvos az alapellátásban is nagy gondokat lát. Ennek kapcsán megtudtuk: a házi gyermekorvosok átlagéletkora hazánkban 58 év. – Belátható időn belül, ha az összes nyugdíjkorba lépett házi gyerekorvos elmenne nyugdíjba, a rendszer összeomlana. Hihetetlen nagy probléma az utánpótlás-hiány, nagyon kevés a fiatal szakember. Pedig szerintem a gyermekorvosé a világ legszebb szakmája. Csak sajnos nem népszerű a fiatalok között – mondta Bodrogi Tibor, hozzátéve: nyilvánvalóan a bérviszonyok sem teszik vonzóvá a szakmát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!