Közélet

2013.12.03. 17:37

A szolgáltató GPS-e nem látja a szemeteszsákokat

Több kecskeméti olvasónk jelezte, hogy házuk előtt maradt a bezsákolt zöldhulladék, mivel a szolgáltató nem szállította el az idei évre kijelölt utolsó begyűjtési napon.

Popovics Zsuzsanna

Előbb hetényegyházi, majd katonatelepi ingatlantulajdonosok háborodtak fel azon, hogy a hulladékszállítási napló szerinti begyűjtési napon (november 11., illetve november 25.) házuk előtt maradt az általuk gondosan összegyűjtött, bezsákolt zöld hulladék. Ki telefonált, ki sms-rovatunkba üzent, hogy ez így nem járja. Kecskeméten, a Széchenyivárosban is van olyan utcasarok, ahol kb. harminc zöldhulladékos zsák vár a sorsára, a szokott helyén. Mi legyen velük? – szegezte szerkesztőségünknek a kérdést egy közös képviselő, hozzátéve, hogy decemberben a szolgáltató nem is gyűjti a komposztnak valót. 

Kecskeméten és környékén nem új keletű probléma a zöldhulladék el nem szállítása. Legutóbb júliusban írt lapunk a szemét-ügyről, amikor úgy tűnt, pont került a vita végére. Ennek előzménye, hogy a szelektív hulladékgyűjtést végző Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. áprilisban gazdasági okokra hivatkozva bejelentette, hogy nem fogja elszállítani a bezsákolt avart, lenyírt füvet, ágnyesedéket. A cég Kecskemét mellett a megye további nyolc településén szüneteltette ezt a szolgáltatást. Június végi ülésén a kecskeméti képviselő-testület megszavazta, hogy júliustól novemberig az önkormányzati tulajdonú Városgazdasági Kft. (VG Kft.) fogja elszállítani a bioszemetet Kecskeméten. Az akkori kalkuláció alapján a VG. Kft. egészen novemberig vállalta, hogy havi 2,4 millió forint + ÁFA díjazás ellenében biztosítja a lakók saját zsákjaikban kihelyezett zöld hulladékának összegyűjtését, majd azt ártalmatlanításra átadja a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft.-nek.

Ennek okán kerestük meg elsőként a VG Kft.-t olvasóink mostani panaszával. A városi cégnél megtudtuk, hogy a komposztálható hulladék begyűjtésére alvállalkozóként a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft.-t bízták meg. Utóbbi ügyfélszolgálata így reagált a hetényegyháziak általunk közvetített panaszára: „Autóink GPS rendszerrel vannak felszerelve és az adott napon Hetényegyházán a komposztálható hulladék begyűjtése megtörtént. Kivétel lehet: ha a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. logójával ellátott, újrahasznosítható hulladék gyűjtésére való, sárga színű zsákokban helyezték ki a komposztálható hulladékot; illetve, ha a közterületekre és a házak elé ömlesztve és kötegelve helyezett ki a lakosság ágnyesedéket, gallyat, szőlővenyigét stb. A hulladékgyűjtő gépjármű egy utcában csak egyszer halad végig és előfordulhat, hogy a gyűjtés napján későn, 7 óra után kihelyezett zsákok nem kerülnek elszállításra. A rendelkezésünkre bocsátott információ alapján nem megállapítható a panasz jogossága.”

A szolgáltató azt látja helyesnek, ha ki-ki maga szállítja a hozzá legközelebbi hulladékgyűjtő udvarba a zöldhulladékát. A szolgáltatás igénybevételéhez az érintett lakcímkártyája és a tárgyhót megelőző, hulladékszállítási számla befizetési (csekk) igazolása szükséges.

Arra a kérdésre, hogy decemberben miért szünetel a zöld hulladék begyűjtése, a szolgáltató azt válaszolta, hogy technológiájuk nem teszi lehetővé a téli időszakban a megfelelő minőségű komposzt készítését. A jelen állás szerint tehát a bezsákolt zöldhulladék tavaszig az útszéleken marad, hacsak a lakók nem gondoskodnak annak elszállításáról, vagy komposztálásáról.

Popovics Zsuzsanna -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!