Kék hírek, bulvár

2011.05.31. 12:38

Mérgező család: légyirtóval édesítették a kávét

Emberölés kísérlete miatt javasolnak vádemelést több hónapos nyomozás végén a rendőrök egy Bugacpusztaházán élő házaspár ellen. A szövevényes ügy különlegessége, hogy a házaspár – a rendőrök gyanúja szerint – két embert akart megmérgezni: egyet az asszony, egy másikat pedig a férje.

N. N. M.

A napokban lezárt nyomozási iratokból úgy tűnik, hogy – ha valóban elkövette az állattartással foglalkozó idős I. M. és a felesége a bűncselekményeket – akkor ennek oka a lányukkal folytatott családi torzsalkodás, illetve vagyoni vita lehetett. Az 54-es főút mellett álló birtokon 2008-ig együtt éltek a szülők és a lányuk, valamint velük élt két középkorú értelmi fogyatékos, Erzsébet és Mátyás is. Mindketten segítőként dolgoztak: a ház körüli munkákban, az állatok gondozásában kaptak feladatokat a családtól.

Ekkor azonban kirobbant a vita a szülők és a lányuk között, mire utóbbi a párjával, egy 10 kilométerrel távolabbi, bugac-felsőmonostori tanyára költözött. Vitték magukkal a gondnokságuk alatt álló Mátyást, viszont az idős szülőknél maradt az unokájuk (az elköltözött nő fia), valamint az I. M. házaspár gondoksága alatt álló Erzsébet.

A következő 2 évben, 2010 tavaszáig polgári peres eljárásban vitatkozott az idős házaspár a lányával. A tét a mintegy 120 tehénből álló csorda, a családi vagyon többi része, valamint a két gondnokság alatt álló ember tartózkodási helye, azaz a ház körüli „segítők” voltak. A vita részét képezte egy „emberrablási” ügy is: 2010. május 30-án a különköltözött lány és élettársa vásárban voltak Nagykőrösön, mikor felsőmonostori tanyájuk mellett megállt egy autó. A kocsival érkezett I. M-né és az unokája, akik Mátyást, a fogyatékos férfit a kocsiba ültették, majd magukkal vitték. Rendőrök segítségével sikerült kiszabadítani és visszavinni Felsőmonostorra.

– Ebben az ügyben személyi szabadság megsértése miatt folytattunk eljárást, amikor nem sokkal később, június 23-án mérgezés gyanújával kórházba került az idős házaspár tanyáján élő Erzsébet – ismertette a részleteket Nyíkos Tamás, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A nyomozás későbbi megállapításai szerint a nő kávéjába keverte I. M-né azt az erős rovarölő szert, amivel az istállóban irtják a legyeket. A mentősök még a tanyán kimosták a nő gyomrát, majd kórházba szállították. Életben maradt.

A bűncselekmény oka az lehetett – vélik a nyomozók -, hogy a gondokság alatt álló, mostoha körülmények között tartott nő szeretett volna elmenni a bugacpusztaházi tanyáról a Felsőmonostorira. A rendőrök gyanúja szerint ekkor fordult meg gondnoka, I. M-né fejében az ötlet, hogy megmérgezi. Amivel – úgy gondolta – két legyet üt egy csapásra. A gyanút a lányára tereli, akit emiatt börtönbe zárnak, neki pedig nem kell a vagyonon osztozkodnia a gyermekével. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] H. J-né korábban azt nyilatkozta nekünk, hogy szerint szülei börtönbe akarják juttatni őt és élettársát
[/caption]

Tovább bonyolítja az egyébként sem egyszerű történetet, hogy ekkor már ott élt a bugacpusztaházi tanyán K-né, az unoka élettársa is. Amikor pedig a rendőrök már konkrétan I. M-nét gyanúsították a mérgezéssel, magára vállalta a bűncselekményt. Mondván: én tettem a vegyszert a kávéba, mert úgy tudtam, hogy „csupán” hasmenést okoz. A kávéval egyébként I-nét kínáltam meg, mert nehezteltem rá. Ő meglátta, hogy mit tettem, és Erzsinek adta a kávéját.

– Néhány nap múlva azonban K-né rádöbbent, hogy mibe keverte saját magát a vallomással – folytatta Nyíkos Tamás. – Ezért jelentkezett a kollégáimnál, és elmondta a saját verzióját.

A vallomást követően előzetes letartóztatásba került I-né, a tanyáján pedig továbbra is együtt él a férje, az unokájuk és a fiú élettársa. Utóbbit a terhelő vallomása miatt – mondják a rendőrök –, illetve azért, hogy ne tudja tovább segíteni a nyomozást, I. M. több napon keresztül mérgezte. Mi mással, mint a kávéjába szórt vegyszerrel. Az egyik kihallgatásán szerencsére észrevette a nyomozó, hogy a nő rosszul van, kórházba vitte, vért és vizeletet vettek tőle, mire kiderült, hogy skizofrén betegeknek való, rendkívül erős, és nagy dózisban kimért gyógyszerrel mérgezték. Ezt követően került előzetes letartóztatásba a férj is.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Erzsébetnek habzott a szája, amikor rátaláltak a legelőn
[/caption]

A rendőrök a házaspár ügyében keletkezett iratokat a napokban továbbítják vádemelési javaslattal a megyei főügyészségre. Itt 30 napon belül kell majd dönteni arról, hogy megvádolják-e a két embert. Amennyiben igen, akkor várhatóan még ebben az évben bíróság elé kerülhetnek.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!