Kék hírek, bulvár

2013.10.21. 11:43

Megrendezett a bajai videófelvétel

Nem derült ki, hogy milyen céllal és kinek a megbízásából készült a bajai kamuvideó, azt viszont elárulta a rendőrség, hogy két nappal a megismételt bajai választás után vették fel.

Zs. D.

Sajtótájékoztatót tartott hétfőn 11 órakor a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a pénteken nyilvánosságra került videóval kapcsolatban, melyen úgy tűnik, mintha a Fidesz pénzért illetve tűzifáért cserébe vásárolt volna szavazatokat a bajai 32-es választókörzetben. A sajtótájékoztatón kiderült: az ügyben október 18-án indított nyomozást a rendőrség ismeretlen tettes ellen a választás, a népszavazás, népi kezdeményezés, és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűntett elkövetésének gyanúja miatt.
Szabó Vendel alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi főkapitány-helyettese a sajtótájékoztatón elmondta: az eljárás során a rendőrség többek között azt a videó felvételt is vizsgálta, melyet a feljelentő, dr. Harangozó Tamás (MSZP) országgyűlési képviselő csatolt a feljelentéshez.

A rendőrség azonosította és tanúként hallgatta ki a felvételt készítő hat embert. A nyomozás során kiderült, hogy a felvételt két nappal a megismételt önkormányzati választás után, október 15-én készült Baján, az egyik szereplő lakásán. A videót egy mobiltelefonnal vették fel, melyet bizonyítékként lefoglaltak és bemutattak a hétfői sajtótájékoztatón. Szabó Vendel elmondta: a rendőrség megállapította, hogy a felvételen látható négy férfi egy megrendezett, nem valós helyzetet „játszott el”, ugyanakkor arra is fény derült, hogy a nyilvánosságra került felvételt nem manipulálták.

Szabó Vendel alezredes tájékoztatása szerint a Baján készült videót október 16-án írták ki egy CD lemezre. A lemezt  egy olyan személy, aki jelen volt a felvétel készítésekor átadta egy ismerősének, aki azt egy további közreműködövel elvitte a Magyar Szocialista Párt székházába, ahol két személynek átadták. A rendőrség a személyeket nem nevezte meg. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A rendőrség folytatja a nyomozást - mondta Szabó Vendel (jobbra)
[/caption]

Arra a kérdésre, hogy mi motiválhatta a videó készítőit a teremben lévő több tucat újságíró nem kapott választ. Szabó Vendel erről csak annyit közölt, hogy a nyomozás még jelenleg is folyamatban van, természetesen a rendőrség erre is rákérdezett, azonban még nem kívánnak közölni semmit erről. - Van olyan vallomás, mely arról szól, hogy ennek a videónak milyen célból és milyen tartalommal kellett megjelennie, de egyelőre ezt még vizsgáljuk - fűzte hozzá az alezredes.

Mivel a videó a választás után készült, annak a választás eredményére nem volt befolyása. A videóval kapcsolatban „a választás rendje elleni bűncselekmény megállapítására nem került sor” - mutatott rá Szabó Vendel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!