Kék hírek, bulvár

2008.04.09. 16:42

Halálugrás az üres medencébe - A dömsödi férfi nem tudta, hogy nincs benne víz?

Címkék#balesetek

Beleugrott a kinti, üres úszómedencébe egy 45 éves dömsödi férfi a ballószögi termálfürdőben. A háromméteres zuhanást nem élte túl: néhány napig agyhalál állapotában feküdt a kecskeméti megyei kórházban, majd végleg elhunyt.

N.N.M.

A baleset még március 29-én kora este történt, és egyelőre sok mindent másképp mondanak el a fürdő alkalmazottai és az elhunyt Péter barátai. A leglényegesebb kérdés: Tudta vagy sem a férfi, hogy nincs víz a medencében? Ha nem, akkor láthatta-e, hogy üres?

– Egyelőre vizsgáljuk az eset körülményeit – nyilatkozta megkeresésünkre tegnap Mihályné Bornemisza Eleonóra őrnagy, a megyei rendőrség szóvivője. – Így még arra sem tudok válaszolni, hogy alkoholos állapotban volt-e az elhunyt, mert még nincs meg a véreredmény.

– Én úgy mondanám, hogy jókedvűek voltak befelé jövet – emlékezett vissza kérésünkre a pénztárosnő. – Még viccelődtek is egymással, hogy Péter, aki a zéró tolerancia bevezetése óta soha nem ivott, amikor vezetett, most elengedheti magát, mert ezúttal más volt a sofőr. Egyébként a jegyváltáskor Péter megkérdezte tőlem, hogy van-e víz a kinti medencében. Figyelmeztettem, hogy nincs.

A barátok nem tagadják, hogy a férfi ivott sört a fürdő büféjében. A pultosnő úgy emlékszik, hogy két korsóval, amit nem von kétségbe Péter barátja, Mészáros Sándor. Ez azonban még nem lehet magyarázat arra a szörnyű tévedésre, hogy vízzel telve látta a medencét.

– Senki sem figyelmeztetett minket, hogy nincs víz a külső medencében – állítja Sándor. – A fürdő megnyitása óta rendszeresen járunk Ballószögre, és még soha nem fordult elő, hogy ne lett volna télen is hideg víz odakint. Abba szoktunk csobbanni a meleg vízből kiszaladva. Most is ez történt. Péter egy másik barátunkkal ücsörgött a melegben, és megkérdezte tőle indulás előtt, hogy nem tart-e vele a hidegbe. János maradt, ezért Péter egyedül ment ki.

Feltételezések szerint nem szaladt, inkább csak kocogott a 120 kilós, 180 centis ember odakint a sötétben (még óraátállítás előtt voltunk). Sokáig úgy vélték, hogy fejest ugorhatott, ám a sérüléseiből következtetve már arra hajlanak jó néhányan, hogy egyfajta „bombát” ugrott. Vagyis felhúzta kicsit a lábait, és guggoló pózban zuhant a háromméteres medencébe.

– Amikor megtaláltuk, olyan sötét volt odakint, mint a vakablak. Csak a villanyokat felgyújtva vettük észre: szinte vigyázzállásban feküdt a medence alján, a néhány centis vízben – így Sándor. Aki szerint hiába a hideg medencéhez vezető ajtón a figyelmeztetés, hogy 2007. október 1-től nem üzemel a kinti egység, és hogy csak a saját felelősségére használhatja mindenki, ha egyszer ők ahhoz szoktak hozzá, hogy van benne víz. Sándor amondó: be kellett volna zárni a medencéhez kivezető ajtókat vagy eltorlaszolni azokat, illetve figyelmeztetni a vendégeket. Azt is felpanaszolja, hogy – szerinte – késlekedett a fürdőmester, s amikor kiment a medencéhez, nem próbált segíteni a férfin.

– Egyértelműnek tűnt, hogy gerincsérült. Azonnal mentőt hívtam, és valóban figyelmeztettem mindenkit, hogy ne nyúljanak hozzá, mert csak nagyobb bajt teszünk vele – nyilatkozta tegnap az úszómester, akinek szavait megerősítette egy általunk megkérdezett mentős is. Szerinte pontosan így kellett tennie az alkalmazottnak.

Mit láthattak a biztonsági kamerák?

– Nagyon sajnáljuk a tragédiát, mindenkit megrázott a fürdőben, hiszen valamennyien ismertük Pétert. De úgy gondolom, mi mindent megtettünk a balesetek megelőzése érdekében. A rendőrség sem mondta eddig ennek az ellenkezőjét. Szerintem egyébként nem volt teljesen sötét, mert bentről kiszűrödtek a fények. A balesetet egyébként rögzítették a biztonsági videokamerák, a felvételeket lefoglalták a nyomozók – mondta lapunknak Dudás László, a fürdőt üzemeltető alapítvány képviselője.

N.N.M. Mit láthattak a biztonsági kamerák? – Nagyon sajnáljuk a tragédiát, mindenkit megrázott a fürdőben, hiszen valamennyien ismertük Pétert. De úgy gondolom, mi mindent megtettünk a balesetek megelőzése érdekében. A rendőrség sem mondta eddig ennek az ellenkezőjét. Szerintem egyébként nem volt teljesen sötét, mert bentről kiszűrödtek a fények. A balesetet egyébként rögzítették a biztonsági videokamerák, a felvételeket lefoglalták a nyomozók – mondta lapunknak Dudás László, a fürdőt üzemeltető alapítvány képviselője. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!