Kék hírek, bulvár

2011.07.16. 14:52

Négyes fokozatú erdőtűz tombolt Bács-Kiskunban - fotókkal

Lakóházakat is fenyegetett az a négyes fokozatú kiemelt erdőtűz, mely a kelebiai Petőfi utca végén lobbant fel szombaton délben. A négyes fokozatú kiemelt tűzhöz hat szerkocsi vonult Kiskunhalasról, Bajáról, Szegedről és Kiskőrösről, de az oltást helyiek is segítették.

Zs. D./N. N. M.

A szombaton kevéssel dél után felcsapó lángok a Petőfi utcából betörtek egy 27 hektáros erdőterületre, melynek mindkét szélén lakóházak állnak. A fiatal fenyvesben gyorsan terjedt a tűz, több tűzfészek is kialakult, foltokban 5 hektáron égett az erdő és az aljnövényzet. A helyszínre érkező halasi, bajai, kiskőrösi és szegedi 6 tűzoltóautót két vízszállító kísérte, de a lánglovagok munkáját a helyiek is segítették: volt aki lapáttal és kapával „oltott”, mások az erdő szélén lévő szénabálákat hordták biztonságosabb helyre, néhány traktoros pedig körbeszántotta a területet, hogy a lángok ne tudjanak átterjedni a házakra.

Idő közben egy, a lángoló erdőtől egy kilométerre lévő Széchenyi utcai ház melléképülete is kigyulladt: ennek a tetőszerkezetébe kapott bele a láng. Babud Jenő, a halasi tűzoltóság parancsnoka kérdésünkre elmondta: egyelőre nem tudják, hogy van-e összefüggés a két tűz között. A tűzoltóknak nem sokkal négy előtt sikerült megfékezniük a lángokat: lefeketítették a tüzet, de az utómunkálatok még órákig eltarthatnak. A tűzben végül személyi sérülés nem történt. A tűzoltóság szakemberei mindkét helyszínen szakértők bevonásával vizsgálják, hogy mitől csaptak fel a lángok.  [caption id="" align="aligncenter" width="334"] 34 tűzoltó küzdött a lángokkal Kelebia határában
[/caption]

Az oltás percről percre

15.50 A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelem ügyeletese szerint négyes fokozatú volt a tűz Kelebia határában, az oltásban a kiskunhalasi, a kiskőrösi, szegedi és a bajai lánglovagok vettek részt. Az ügyeletes szerint ez az erdőterület 23 hektár, ebből 5-6 hektáron lángolt a fenyő és az aljnövényzet. 34 tűzoltó vesz részt az oltásban nyolc járművel. 15.50-kor „lefeketítették” a tüzet, vagyis a lángokat megfékezték, de az utómunkálatok még zajlanak.

15.27 A helyi gazdáknak hála sikerült körbehatárolni a tüzet : ők szántották körbe a területet, és kihozták az ott található szalmabálákat is. A lánglovagok küzdelme sikeres volt, már csak füstölnek a fák, az oltás azonban tovább folyik a lehetséges tűzfészkek megsemmisítése érdekében. Tudósítónk arról számolt be, hogy nagyon sok helyi érkezett a helyszínre, ők kapákkal, lapátokkal harcoltak a tűz ellen, de vízszállító traktorok is segítették a tűzoltók munkáját. Mint megtudtuk, szegedi és halasi lánglovagok is részt vesznek az oltásban.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Öt hektáron égett a fenyves, de a tűzoltóknak szerencsére sikerült megfékezniük a lángokat
[/caption]

15.15 Lángra kapott egy tanya tetőszerkezete, a tűzoltók szerencsére gyorsan eloltották a tüzet. Így az egész ház nem égett le, csak a mögötte lévő farakás lett a lángok martaléke.

15.00 Kollégánk a helyszínen megdöbbenve látta, hogy óriási koronatűz alakult ki Kelebia határában, a települést az 55-össel összekötő úthoz 200 méterre. A fák lombja lángol, veszélyesen közel a Kelebia szélén álló házakhoz.

14:50 Hatalmas lánggal ég az erdő Kelebia és Tompa között, az óriási füstoszlop jól látszik az 53-as útról is. A tűzoltók megkezdték az oltást, tudósítónk úton van  a helyszín felé, hogy onnan tájékoztassa olvasóinkat.

Fotók később!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!