Kék hírek, bulvár

2014.03.18. 13:55

Gyilkosságba torkollott a terror

Évekig rettegésben tartotta családját egy dunapataji férfi. Feleségét többször életveszélyesen megfenyegette, aki végül rászánta magát a végleges elköltözésre. Férje ekkor megölte.

H. I.

„Ma megdöglesz, úgyis agyon szúrlak! Te vagy a hibás!” - ezeket mondta a dunapataji Sz. György, amikor tavaly júniusban felesége elkezdte összepakolni holmijait. A nő kiabálva kért segítséget a szomszédoktól, de mivel a házaspár tagjai között gyakoriak voltak a hasonló veszekedések, a segélykérésre senki nem reagált. A férfi viszont valóra váltotta fenyegetését: egy 20 centiméter pengehosszúságú késsel, közepes erővel megszúrta az asszonyt a hasán, a törzsén és a lapockáján. A nő belehalt sérüléseibe. Férje ellen végül emberölés bűntette mellett kiskorú veszélyeztetése és zaklatás miatt is vádat emelt a megyei főügyészség.

Alkohol, agresszió, félelem, határozatlanság, kiszolgáltatottság, a hatóságok korlátozott hatásköre és a lakókörnyezet közönyössége, passzivitása egyaránt szerepet játszott abban, hogy a családi konfliktus egészen a gyilkosságig fokozódott. A büntetőper első, keddi tárgyalási napján a vádiratot ismertető dr. Praveczki Magdolna ügyésznő elmondta: az 52 éves alkoholfüggő Sz. György mintegy 20 éve élt Dunapatajon feleségével, velük lakott közös, 1996-ban született lányuk és az asszony korábbi kapcsolatából született, nagykorú fia is. A vádlott italozása, alkoholizmusa miatt a család folyamatosan anyagi gondokkal küzdött. Házukban nem volt áram, gyakran a szomszédok segítették ki őket élelmiszerekkel. 2012 szeptemberétől a 16 éves lány iskolába sem jutott el, mert nem volt pénze a családnak buszbérletre.

- A férfi ittasan rendszeresen kötözködött, veszekedett családtagjaival, feleségét és nevelt fiát bántalmazta, a családot lelki terror alatt tartotta, így a helyzet elviselhetetlenné vált - mondta az ügyésznő. A nevelt fiú 2012 novemberében végleg elköltözött a házból. Menekülni próbált többször az asszony és a lánya is, ilyenkor egy ismerősük biztosított számukra szállást. A vádlott erre öngyilkossági kísérletet követett el, majd a kórházból kikerülve azzal fenyegette meg feleségét, ha nem költözik haza, megöli a közös lányukat és annak barátját. Az anya feljelentést tett, azonban a kényszerítés bűntette miatt indult nyomozást a Kalocsai Járási Ügyészség bizonyíték hiányában megszüntette.

Sz.György újra megpróbált önkezével véget vetni életének, ezután felesége - bízva a vádlott ígéreteiben, abban, hogy abbahagyja az ivást – visszaköltözött hozzá. Később lányuk is így tett. Ekkor minden elölről kezdődött. Sz. György újra inni kezdett, és azzal fenyegette meg feleségét és lányát, hogy elvágja a torkukat. A nő kérelmére ekkor a Kalocsai Rendőrkapitányság 72 óra időtartamra elrendelte a vádlott ideiglenes megelőző távoltartását. A következő öngyilkossági kísérlet után az asszony és a gyermek egy közelben lakó baráti házaspárhoz költözött. A vádlott rendszeresen elment ide is, és követelte, hogy felesége menjen haza. Ennek az asszony eleget tett. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] „Ma megdöglesz, úgyis agyon szúrlak! Te vagy a hibás!” - ezeket mondta a dunapataji férfi feleségének
[/caption]

2013 májusában – mivel a lány apjától való félelme miatt továbbra is külön élt – a szülők a gyámhatóságnál kérték annak engedélyezését, hogy szállásadója fogadja hivatalosan családjába a kiskorút. Júniusi meghallgatásukon viszont már ellenezték ezt. Az anya ugyanakkor a családgondozó tájékoztatása alapján tudta, ha a kislányával együtt nem költözik el férjétől, akkor a hatóság a kiskorú családból való kiemelését fogja javasolni. Emiatt határozta el magát a végső lépésre. Tavaly június 7-én több személyt megkért, hogy menjenek haza vele, mert ő fél találkozni férjével, de senki nem hajlott erre, mert nem tartották komolynak és véglegesnek elhatározását. Így került sor a végzetes délutánra.

Sz. György a keddi tárgyaláson dr. Hadnagy Ibolya tanácselnök kérdésére kijelentette: az emberölésben elismeri bűnösségét, de a zaklatásban és a kiskorú veszélyeztetésében nem. Csütörtökön ítélet is várható a perben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!