Kék hírek, bulvár

2012.06.13. 10:43

Elkezdődött a Hagyó-per

Fotósok, operatőrök és újságírók „szállták meg” szerdán reggel a Kecskeméti Törvényszéket, ahol a vádirat ismertetésével elkezdődött Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és tizennégy társa BKV-val kapcsolatos büntetőpere.

H. I.

A per mai napját a várakozásoknak megfelelően óriási médiaérdeklődés övezte. A tárgyalás kezdetén dr. Hadnagy Ibolya tanácselnök többször figyelmeztette a sajtó munkatársait: ha megzavarják a rendet, és veszélyeztetik a tárgyalás méltóságát, akkor el kell hagyniuk a dísztermet.

A vádlottak a magát orvosi igazolással kimentő hatodrendű vádlott kivételével mind eljöttek Kecskemétre. A tanácselnök egyenként nyilatkoztatta őket, hozzájárulnak-e ahhoz, hogy kép-és hangfelvételek készüljenek róluk. A vádlottak mind nemmel válaszoltak, ez alapján dr. Hadnagy Ibolya olyan értelmű végzést hozott, hogy a fotósok, operatőrök ugyan végezhetik munkájukat a teremben, de a Hagyóékról készített felvételeket még kockázva, elhomályosítva sem használhatják fel. A tanácselnök hozzátette: várhatóan a per bizonyítási szakaszában egyáltalán nem készülhetnek majd fotók, videófelvételek. A védelem indítványt tett az eljárás felfüggesztésére, de ezt Hadnagy Ibolya elutasította.

A Központi Nyomozó Főügyészség részéről a közel 40 oldalas vádiratot dr. Kutron Katalin csoportvezető ügyész ismertette. Mint ismert, az ügyészség folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt vádolta meg Hagyó Miklóst és társait. A kiemelt büntetőügy áthelyezéséről Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke döntött, amit azzal indokolt, hogy „elbírálása a Fővárosi Törvényszéken a rendkívüli és aránytalan munkateher miatt ésszerű időn belül nem biztosítható”.

BKV mint „kifizetőhely”

A vádirat szerint Hagyó tanácsadóival, Lelovics Ottóval, a főpolgármester-helyettesi kabinet kommunikációs tanácsadójával és Horváth Évával, a BKV Zrt.-hez tartozó DBR Metro sajtóreferensével 2007 és 2009 között olyan utasításokat adott a BKV vezetőinek, hogy a közlekedési vállalat számára hátrányos döntéseket hozzanak, ilyen szerződéseket kössenek. Antal Attila és Balogh Zsolt, a BKV két korábbi vezérigazgatója, Regőczi Miklós kommunikációs vezérigazgató-helyettes és a többi vádlott a vád szerint annak ellenére teljesítette ezeket az utasításokat, hogy azok egyértelműen nem a BKV és a főváros érdekeit szolgálták.

A vád szerint bár Hagyó elméletileg nem rendelkezett hatáskörrel a BKV működésének irányítására, a fővárosi önkormányzatban betöltött funkciója, politikai szerepe, súlya miatt a cég vezetői „jogszabályi felhatalmazás hiányában is elfogadták a tőle vagy nevében érkező, a BKV Zrt. napi működését érintő utasításokat”. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A teremben Hagyóékról készített felvételeket még kockázva, elhomályosítva sem használhatja fel a média
[/caption]

Elhangzott: Hagyó úgy tekintett a BKV-ra, hogy az „kifizetőhelyként” szolgál személyes és politikai jellegű kiadásaira. Ennek érdekében kommunikációs, marketing-, reklám- és tanácsadói területeken politikai, gazdasági, baráti szívesség keretében olyan szerződések megkötésére utasította a BKV vezetőit, amelyek „az ésszerű gazdálkodás szempontjait figyelmen kívül hagyva jöttek létre”. A vádiratban 31 cég összesen 41 szerződése szerepel. Ezenkívül részleteznek több olyan esetet is, amikor egyes felsővezetők egy éves munkaviszony után 10-12 hónapos végkielégítéssel, pár havi titoktartási pénzzel, összességében 15-35 milliós jogtalan juttatással távoztak a BKV-től.

Százezer oldalnyi iratanyag

A BKV-ügy nyomozási iratai összesen 47 ezer oldalból állnak, a mellékletek további 50 ezer oldalt tesznek ki. Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a nyári ítélkezési szünet előtt - július 13-ára - még egy, szeptembertől december 18-áig pedig 27 tárgyalási napot tűzött ki.

Összehangoltan működő bűnszervezet

Az ügyészség szerint a vádlottak közt összehangoltan működő szervezet épült ki, a tagok az utasításokat ellenkezés nélkül végrehajtották, azokat saját beosztottjaiknak továbbadták. A bűnszervezet létrehozója és vezetője az ügyészek szerint Hagyó Miklós volt. A bűnszervezet 2008 augusztusáig működött, és több mint 1,49 milliárd forint kárt okozott a közlekedési vállalatnak. A vádirat szerint a BKV-nak a legnagyobb kárt - 1,382 milliárd forintot - Antal Attila volt vezérigazgató (harmadrendű vádlott) okozta, őt követi Balogh Zsolt (negyedrendű vádlott) 926 millióval, Mesterházy Ernő (másodrendű vádlott) 752 millióval, Hagyó Miklós (elsőrendű vádlott) pedig 169 millió forint vagyoni kárral (az összegek között átfedések vannak). A főügyészség egy kivételével az összes vádlottra börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

Mindenki szabadlábon

A volt szocialista főpolgármester-helyettest 2010. május 26-án helyezték előzetes letartóztatásba, majd 2011 februárjától júniusáig házi őrizetben volt, azóta pedig szabadlábon védekezhet – akárcsak vádlott-társai.

Felesleges, hasznavehetetlen, szükségtelen

Hasznavehetetlen tanulmányok, felesleges tanácsadások, szükségtelen szerződések - sűrűn előforduló kifejezések ezek a vádiratban. Az ügyészség szerint a megrendelt PR, marketing és reklám szolgáltatásokat a BKV saját marketing és kommunikációs osztálya is elvégezhette volna, ráadásul a cég szolgáltatásait nem is kellett volna népszerűsíteni, hiszen ismert, monopolhelyzetben lévő cégről van szó, propagálása érdemi hasznot nem hajtott. Néhány érdekesebb, szükségtelennek tartott kifizetés a vádiratból: 60 millió forint egy reklámügynökségnek a Combino villamosok népszerűsítésére, 1,2 millió forint a bliccelés elleni kampány „kreatívjainak” elkészítésére (el sem készültek), gyermeknapi rendezvényekre 11 millió forint, e-mailen érkező heti politikai-gazdasági elemzésekre 4,3 millió (a leveleket az ügyészség szerint meg sem nézték a cég vezetői), kismama bérlet népszerűsítését szolgáló, fel nem használt reklámfilmre 9,5 millió forint, lobbi stratégia kidolgozásért és lobbi-tanácsadásért 33 millió forint. Ezenkívül 5 ezer pakli magyar, 3 ezer pakli römi kártya és 1000 doboz ezerdarabos puzzle-re 5,6 millió forint, a szentendrei HÉV elhíresült utastájékoztató rendszerére 119 millió, alacsony színvonalú, fel nem használt tanulmányokra (a kisföldalatti luxus metróvá pozicionálásáról, és a Libegő, a Sikló népszerűsítéséről) 18 millió, nyolc nap alatt összeállított tanulmányra a 4-es metróval kapcsolatban 50 millió. A vád szerint 746 millió forint vagyoni hátrány származott a BKV-nél csak abból, hogy a takarítási munkálatokat a gazdaságilag indokoltnál magasabb áron végeztették.

H. I. Százezer oldalnyi iratanyag A BKV-ügy nyomozási iratai összesen 47 ezer oldalból állnak, a mellékletek további 50 ezer oldalt tesznek ki. Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a nyári ítélkezési szünet előtt - július 13-ára - még egy, szeptembertől december 18-áig pedig 27 tárgyalási napot tűzött ki.

Mindenki szabadlábon A volt szocialista főpolgármester-helyettest 2010. május 26-án helyezték előzetes letartóztatásba, majd 2011 februárjától júniusáig házi őrizetben volt, azóta pedig szabadlábon védekezhet – akárcsak vádlott-társai. A teremben Hagyóékról készített felvételeket még kockázva, elhomályosítva sem használhatja fel a média -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!