Kék hírek, bulvár

2010.07.17. 14:33

Családi háborúskodás a bugaci pusztán

Előfordul, hogy szülő és gyerek között megromlik a kapcsolat, de ritkán jut el addig egy családi torzsalkodás, mint egy bugaci asszony és lánya, illetve a családjaik között. A viszály hevességét jelzi, hogy egymást például állítólagos mérgezéssel vagy éppen emberrablással vádolják. Családi vihar a csendes bugaci pusztákon.

Hraskó István

Nehéz kibogozni a perpatvar szálait és az elképesztő viszonyokat, hiszen ahogy az lenni szokott, az egymással vitázó, sőt jelen esetben perre is menő felek két teljesen különböző történetet mondanak el. A régi sérelmekre fokozatosan újabbak rakódnak, anya és lánya csak a bírósági tárgyalóteremben találkozik, és már két rendőrségi eljárásban is érintettek. Miközben viszálykodásukkal nemcsak a saját, hanem a velük élő két értelmi fogyatékos, Erzsi és Matyi életét is teljesen felkavarják.

A vita a tehenek, illetve a tanya tulajdonjoga miatt robbant ki közöttük. Az 54-es főút mellett, Kisbugacon elterülő birtokon 2008-ig együtt éltek a szülők és lányuk. Ám ekkor egy veszekedés után – melyhez a rendőröket is ki kellett végül hívni – a lány, Hordós Jánosné élettársával együtt elköltözött. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Hordós Jánosné szerint szülei börtönbe akarják juttatni őt és élettársát
[/caption]

„Lányom élettársa nekiment a férjemnek, meg akarta verni. Mi csak meg akartuk beszélni, kinek mi a dolga, mit kell a tanyán dolgozniuk, de nem lehetett velük egyezkedni” – mondja az anya, Igmándy Mihályné. Lánya viszont úgy emlékszik, hogy azért kellett gyakorlatilag elmenekülniük a tanyáról, mert szülei nem tűrtek meg senkit mellette, így jelenlegi élettársát, Gulyás Józsefet sem. „Egy korábbi barátomat például vasvillával kergették el” – mondja Hordósné. Így aztán otthagyta szüleit, párjával tizenöt kilométerrel odébb, Bugac-Felsőmonostorra költözött, egy másik tanyába.

Majd a szülők és lányuk között elindult egy végeláthatatlan pereskedés a tehenek tulajdonjogáért. Az ötvenkilenc jószágból huszonhatot ítélt oda a bíróság Hordósnénak, aki szerint édesanyja szándékosan csak a legsoványabb, legrosszabbul tejelő egyedeket engedte neki elhajtani a tanyáról. A per még nem ért véget, mint ahogy vitáznak a felek kisbugaci birtokon is.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Rejtélyes mérgezés: Erzsébetnek habzott a szája, amikor rátaláltak a legelőn
[/caption]

Az egész viszálykodást valószínűleg két ember szenvedi meg legjobban. Szakál Erzsébet és Kéri Mátyás egyaránt fogyatékkal élők, korlátozottan cselekvőképesek, és ezáltal erősen befolyásolhatók.

Erzsi Igmándyné tanyáján, Matyi Hordósné birtokán él, mindketten segítenek a ház körüli munkákban, az állatok gondozásában. A harmincas éveikben járnak, Erzsit egy solti szociális otthonból hozták el Igmándyék, és kezdetben Matyi is náluk volt, majd Hordósnéékhoz került. Gyakorlatilag a családi háborúskodás másik fő kérdése az ő hollétük. Úgy tűnik, mintha a felek néha tárgyként kezelnék őket...

Erzsébet tavaly októberben egyszer elkóborolt Igmándyéktól. Hordósné szerint inkább elszökött, mert szülei ütötték-verték. Sehol nem találták, már a rendőrség is kereste. Végül előkerült, Hordósnéék vitték haza a kapitányságról. Napokon belül újra Igmándyéknál volt. Erzsébet azt mondja, gyalogosan hazaszökött, mert nem érezte jól magát a felsőmonostori tanyán, Igmándyéknál szeret lenni.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az anya, Igmándy Mihályné állítja: lányáék mérgezték meg Erzsébetet
[/caption]

Idén júniusban egy nap habzó szájjal találtak Erzsébetre az Igmándy-tanya melletti legelőn. A tehenek – felügyelet híján – már az 54-esen kóboroltak, erre figyeltek fel a háziak. Gyorsan orvost hívtak, a mentősök még a tanyán kimosták a nő gyomrát, majd kórházba szállították. Életben maradt. Igmándyné szerint lányáék mérgezték meg. Erzsébet arra emlékszik, hogy megfenyegették: ha nem issza ki a fehér folyadékkal teli üveget, elvágják a torkát. Félelmében kortyolt, utána egyből rosszul lett.
Hordósné állítja: ők biztosan nem kínálták meg a fogyatékos nőt semmilyen itallal, hiszen február óta nem is jártak édesanyja tanyáján. Szerinte az egész mérgezéses eset csak arra megy ki, hogy szülei börtönbe juttassák őt és élettársát. Mint Nyíkos Tamástól, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől megtudtuk: a rendőrség ebben az ügyben a közigazgatási hatósági eljárás szabályai szerint folytat vizsgálatot. Hozzátette: az öngyilkossági kísérlet (!) körülményeinek megismerése jelenleg is tart. Lehetséges, hogy Erzsébet önszántából itta ki a mérget tartalmazó üveget?

Matyi is megszenvedte már a családi ellentéteket. Májusban Hordósnéék éppen vásárban voltak Nagykőrösön, mikor a felsőmonostori tanyán megállt Igmándyék autója. A fogyatékos férfit a kocsiba ültették, majd elvitték magukhoz. Mikor Hordósnéék értesültek minderről, rendőri segítséget kértek Matyi kiszabadításához. Ez végül sikerrel járt, Matyi visszakerült hozzájuk. Azt mondja, Hordósnééknál jól érzi magát, ott is akar maradni. Igmándyné állítja: ők nem elrabolták Matyit, inkább kimentették a sárból és piszokból, ami lányáéknál van. Tagadja azt is, hogy dolgoztatni akarták volna a fogyatékos férfit.

A rendőrség az ügyben személyi szabadság megsértése miatt jelenleg is nyomoz, de bővebbet erről az eljárásról sem kívántak közölni.

Anya és lánya szinte végeláthatatlanul sorolja a sérelmeket. Kibékíthetetlennek tűnik a köztük lévő ellentét, egyre mélyül a szakadék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!