Gazdaság

2010.12.21. 17:12

Kiskunfélegyháza megszavazta a hitelfelvételt

Keddi rendkívüli ülésén végül megszavazta a félegyházi képviselőtestület a város számára létfontosságú hitelfelvételt, így helyreállhat az önkormányzat fizetőképessége, kiegyenlíthetik a rengeteg szállítói tartozást. A bank feltételként támasztotta: ha a kórház egyensúlyi helyzete 2011. március 31-ig nem lesz biztosított, a városnak intézkednie kell kiszervezéséről, átadásáról.

Hraskó István

Két héten belül már harmadszor foglalkozott a közgyűlés a hitelfelvétel fontos kérdésével. Mint megírtuk, december 8-án zárt ülésen tárgyaltak erről, utólag sajtóközleményben tudatva: a bank feltételei elfogadhatatlanok. Majd egy hét múlva a képviselők levették a napirendről az előterjesztést, mert még további tárgyalásokat tartottak szükségesnek. December 21-én, kedden viszont 12 igennel (1 tartózkodás mellett) megszavazták a határozatot.

A hitelfelvétel igazából az önkormányzati kötvényállomány 3,1 milliárd forintra történő emelése a jelenlegi 1,6 milliárd forintról. A kötvény lejárata 2030, addig kell ezt az összeget visszatörleszteni. A kalkuláció szerint 2012-ben ez még csak 35 millió forintos, 2013-ban viszont már 74 millió forintos kötelezettséget ró a városra. A 2029-es törlesztőrészlet már 324 millió, az utolsó pedig 208 millió forint. A határozat szerint a törlesztőrészletek és a kamatok az aktuális költségvetés tervezése során elsőbbséget kell hogy élvezzenek az összes fejlesztési kiadás előtt.
 
A számlavezető bank, az OTP a hitelt a következő célok megvalósítása érdekében adja: egyrészt a város kiváltja jelenlegi 1,6 milliárdos kötvényét, illetve két, idén felvett éven belüli (120 és 150 milliós) hitelét. Másrészt a kötvényemelésből származó összegből az önkormányzat 300 millió forinttal csökkenti folyószámlahitelét, illetve rendezheti 60 napon túli szállítói tartozásait.
 
A bank a hitelt ezenkívül a kórház struktúrális átalakításának költségeire, és az intézkedési tervben megfogalmazott megtakarítások végrehajtására nyújtja. A kedden elfogadott határozatban az szerepel: a város az adóbevételekből származó összegeket elsősorban a tőke és a kamatok kifizetésére fordítja, és a vagyonhasznosításból befolyó pénzek minimum 60 százalékát ugyancsak a kötvény törlesztésére költi. A határozat másik pontja szerint pedig az önkormányzat és intézményei esetében központilag kell engedélyezni a pénzügyi kötelezettségvállalásokat - például a szállítóktól való rendelést.
 
A hitel további feltétele a városi kórház gazdasági egyensúlyának megteremtése. Ha ez a tapasztalatok szerint 2011. március 31-ig nem biztosítható, akkor az önkormányzatnak intézkednie kell az intézmény kiszervezése, átadása ügyében. A jövőben a város nem vállalhatja át a kórház tartozásait, csakis kölcsönt nyújthat az intézménynek.
 
A közgyűlésen elhangzott: amíg a kötvénykibocsátás megtörténik, addig a város egy újabb 150 milliós hitelelőleget vesz fel, ami még idén megérkezhet a város számlájára.
 
– Június óta folytak a tárgyalások ebben az ügyben. Nagyon sok beszállító hetek-hónapok óta vár arra, hogy az önkormányzat illetve az intézmények kifizessék őket. Ezzel döntéssel ha nem is egyszerre, de ütemezetten, jövő év elején kiegyenlítésre kerülnek a tartozások – jelentette ki Kapus Krisztián polgármester az ülésen, hangsúlyozva: az intézkedési terv végrehajtásával és a kötvény kibocsátásával a napi likviditási problémák megszűnnek, konszolidálódik a helyzet.
 
– Félegyháza megnyugodhat, stabilizálódni látszik a költségvetés. De fogalmazhatunk úgy is, hogy a város előremenekül, szinte tényleg csak az alapfeladat ellátására fog redukálódni a közszolgáltatás. Nem az a lényeg, hogy ezt a pénzt elköltsük, a kötvénykibocsátásból származó bevételt a legszükségesebb feladatokra kell fordítani – mondta felszólásában Gyenes Attila, a Fidesz-KDNP képvsielője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!