Ösztöndíj

4 órája

Fiatal tehetségek álmait váltják valóra a kecskeméti sportolók

Kecskeméti sportolók szervezésében indult el nyolc évvel ezelőtt a New World Scholarships nevű közvetítő iroda, melynek küldetése, hogy magyar sportolókat segítsenek hozzá amerikai ösztöndíjhoz. Csorvási Levente és Lakosa Ákos saját tapasztalatok alapján valósították meg a projektet, a fiatal sportolóknak ezáltal olyan lehetőséget felmutatva, mellyel maximalizálhatják a bennük rejlő tehetséget, megélve akár az amerikai álmot is.

Nyitray András

Csorvási Levente igazi kosaras családban nőtt fel, szülei és testvére is a sportágban teljesedtek ki, ő sem tett másként. Fiatalként elnyert egy amerikai ösztöndíjat, mely felbecsülhetetlen élményt és tudást adott neki. Noha egészségügyi okok miatt korán be kellett fejeznie profi karrierjét, számításait a mentorálásában találta meg mára. A fiatal sportolóknak azóta több soron is segítettek már. 

fiatal sportolók, Csorvási Levente, kosárlabda, ösztöndíj
Csorvási Levente azt az élményt akarja megadni a fiatal sportolóknak, amit ő is átélt 
Fotó: Csorvási Levente

– Én is egyetemi ösztöndíjas voltam Amerikában, illetve társam, gyerekkori barátom, Lakosa Ákos ugyancsak akkor volt kint középiskolában. Már akkor, a következő évben szívességből segítettünk néhány embernek kapcsolatot kialakítani ilyen lehetőségekhez, mostanra aztán ez már abszolút komolyra fordult, ez a nyolcadik évünk ebben a formában szervezetként. Gyakorlatilag a családom mellett teljesen ez tölti ki a mindennapjaimat Ákossal, ő még ugyan a B csoportban kosarazik, én viszont már maximálisan erre fókuszálok. Rengeteg gyerekkel foglalkozunk szerencsére, egy óriási értéknek gondolom azt, hogy kitűnő iskolákban tanulhatnak és sportolhatnak ösztöndíjjal, ami a családjuknak is nagy segítség lehet – mondta Csorvási Levente, a New Worls Scholarships társalapítója.

A kezdetek óta már bőben száz fő felett van az ösztöndíjasok száma, akiket ösztöndíjhoz juttattak. Idén 31-en kezdték meg a tanévet valamely amerikai intézményben, ráadásul a kosárlabda mellett már egyre több sportágban kezdtek el nyitni az Egyesült Államok felé.

– Bőven száz felett van már a fiatalok száma, akik rajtunk keresztül jutottak ki az Egyesült Államokba. Idén 31-en kezdték meg a tanévet. A fő irányvonal számunkra a kosárlabda, hiszen mi is ebben a sportágban nőttünk fel. Főleg a női vonal erős, de a férfin is egyre többen mennek ki középiskolába és egyetemre is. Elkezdtünk viszont a röplabdával is foglalkozni, mert ott is jó ösztöndíjakat hirdetnek meg. A kosárlabdát egyébként ketten visszük Ákossal, a röplabda az főleg hozzám tartozik. Elkezdtünk bővülni is már ilyen számok mellett, így a testvérem (Csorvási Milán, korábbi NB I-es és válogatott kosárlabdázó – a szerk.) is csatlakozott hozzánk, valamint Molnár Bence Szegedről. Ők a labdarúgást, illetve a vízilabdát viszik elsősorban, mert ezekben a sportágakban is egyre jobban nőjük ki magunkat, de atlétákat és úszókat is kezdünk bevonni a programba. Ez annak köszönhető, hogy egyre több és sokszínűbb lehetőség van pályázni ösztöndíjra – adott betekintést a New World Scholarships működésébe Csorvási Levente.

Hatalmas lehetőség ez a fiatal sportolóknak 

Évről évre nő a kiközvetített magyar fiatalok száma is, adja magát a kérdés, milyen feltételekkel lehet kijutni, egyáltalán miért ennyire nyitottak az amerikai intézmények kapui.

– Az egyetemi és a középiskolai jelentkezési procedúra némileg eltérő, a felvételi elvárások mások. Egyetemen már úgymond szakmaibb, jobban számít a sportteljesítmény, míg a középiskolában azért a tanulmányi feltételek is hangsúlyosak, nem elég csak jó sportolónak lenni. Az egyetemen sem mindegy, kérik ugyanúgy a bizonyítványokat, illetve komoly nyelvtesztek vannak, de valamivel könnyebb az átjárás. Hogy miért van ennyi ösztöndíj lehetőség? Egyre nagyobb trendje lett annak, hogy európai sportolókat és tanulókat visznek amerikai magánintézményekbe. A legtehetségesebb sportolókat gyakorlatilag szelektálják, a profi háttér, szakmai munka pedig maximálisan megvan ahhoz, hogy a tehetségek tudását maximalizálják. Nekünk természetesen fontos szerepünk van abban, hogy magyar sportolók kapják meg ezeket, hiszen kevésbé ismertek, de akadt már persze példa a vízilabdában arra, hogy nem kellett külön bemutatni az jelentkezőt. Nekünk olyan profilt, olyan portfóliót kell kialakítanunk, amivel úgymond eladható lesz egy fiatal, utána viszont neki kell sikerrel venni a különböző interjúkat. Az egyetemek egyébként szeretik, ha minél színesebb az oktatás, így nyitottak is arra, hogy a világ minél több pontjáról menjenek diákok – mondta Csorvási Levente.

fiatal sportolók, Csorvási Levente, kosárlabda, ösztöndíj
Lakosa Ákos és Csorvási Levente, a cég alapítói és ötletgazdái 
Forrás: Beküldött fotó

A mentorálás a legfontosabb része a folyamatnak, Csorvási Levente elmondta, gyakorlatilag az elsőtől az utolsó lépésig végig viszik a folyamatot, megadva minden segítséget ahhoz, hogy az interjúk lépéseit sikerrel vegyék a gyerekek.

– Vannak az első lépések, amikor egy portfóliót kell eljuttatnunk, ennek van egy videós formátuma is. Amikor megvan a kölcsönös érdeklődés, akkor indul a mentorálás, eldől, hogy milyen csapatok, milyen iskolák vannak képben, azon túl pedig intézzük a vízumokat, kommunikálunk az intézménnyel. Amerikában ugyan minden diákra jut szinte egy segítő, nincsenek ránk szorulva, miután kijutottak, de fontosnak tartjuk, hogy ne engedjük el a kezüket akkor sem a fiataloknak. Összetett folyamat tehát az, hogy a vízum és ösztöndíj is kezükben legyen a végén, de azért vagyunk, hogy ez sikerüljön, ha röviden akarok fogalmazni – mondta a folyamatról Csorvási Levente.

A fiatal sportolók tehetsége határozza meg a lehetőségek számát és formáját 

Csorvási Levente elmondta, tehetségenként eltérő, milyen kapuk nyílnak meg. Aki komolyan szeretné megismerni ezt az életformát, azok élnek is az adódó lehetőséggel, de teljesen eltérő, hogy egyes játékosokért milyen intézmények érdeklődnek végül. Egy dolog viszont biztos, kivétel nélkül kimagasló színvonalú iskolákról van szó.

– Őszintének kell lenni, egyértelműen a tehetségen dől el az, hogy milyen kapuk nyílnak meg. Világbajnok vízilabdázóval is dolgoztunk már, neki például öt lehetősége is volt, és válogathatott ezek közül. Van olyan is, akinek természetesen élni kell azzal, ami adódik. Hozzá kell tenni, hogy itt elit magániskolákról beszélünk, akadnak ugyan államik, de azok is legjobbak közé tartoznak. Exkluzív intézmények, melyek általában véve jó helyeken is vannak, lyukra futni tehát nem lehet velük. Azt mi sem szoktuk javasolni a családoknak, hogy földrajz szerint gondolkodjanak, mondjuk csak Floridát célozzák meg, mert itt minden intézmény nagyon komoly színvonalat képvisel, akárhol is legyen, nem véletlen kerülnek ösztöndíj nélkül nagyon komoly összegbe a tandíjak – mondta Csorvási Levente.

A sportolói fejlődés mellett nem elhanyagolandó tény az sem, hogy amerikai diplomával gazdagodnak az ösztöndíjasok, nem mellesleg egy új szemlélettel és élettapasztalattal, ami később is nagy segítség lehet számukra.

– Egy külföldi diploma mindenképpen értékes, nem beszélve az elsajátított nyelvtudásról. A gyerekek négy éven át komoly önállóságot tanulnak, ezek a tapasztalatok, a diplomával felvértezve nagyon komoly előnyt jelenthetnek. A sport szempontjából tényleg azt tudom csak ismételni, hogy minden szakember, edző, infrastruktúra, eszköz adott ahhoz, hogy kihozza magából a tehetsége maximumát. Gyakorlatilag tényleg más feladat nincs, mint edzeni és tanulni, amit ilyen színvonalon egyszerre megvalósítani kevés helyen lehet, az egyetemi sport csúcsa ez világviszonylatban is – tette hozzá Csorvási.

fiatal sportolók, Csorvási Levente, kosárlabda, ösztöndíj
Minden évben tesznek egy látogatást Amerikában
Fotó: Csorvási Levente

Juhász Dorka éppen a közelmúltban játszhatott döntőt a WNBA-ben, a Minnesotában játszó kosaras adott esetben a magyarok megítélését is segítheti. Csorvási szerint az ő története egyedi tehetségének is köszönhető.

Juhász Dorka kaliberű játékos és karrier kevés van, nagyon egyedi az ő története. Én azt gondolom, hogy a mi szempontunkból inkább az a fontos, hogy jó élményekkel gazdagodjanak a gyerekek és a családok, mert azt már tapasztaljuk, hogy ennek köszönhetően, elmesélések alapján többen is megkerestek minket, hogy ők is szeretnék kipróbálni magukat. Így tudunk építkezni mi is, ezért is járunk ki minden évben, hogy pontos képünk legyen – mondta Csorvási.

Csorvási zárásként néhány konkrét nevet is említett azok közül, akiknek a kinti eredményeikre nagyon büszkék, emellett azt is elmondta, milyen célokat fogalmaztak meg magukkal szemben a jövőre tekintve.

Farkas Petrát említeném elsőként, az ő története nekünk szívügyünk is, hiszen hozzánk hasonlóan kecskeméti. Egy kisebb suliban kezdett, de aztán egy nagyon komoly egyetemen folytatta, diplomát szerzett, azóta pedig A csoportban kosárlabdázik. Friss történet Balogh Botondé, aki világbajnok már korosztályos szinten, ő a Stanfordra ment, de van New Yorkban is vízilabdázónk, vagy éppen Floridában jó ösztöndíjasaink. Szeretnénk most még több munkát beletenni a háttérbe, a megjelenéseinkbe, fejlődni ezen a téren, hiszen ezekkel is mi foglalkozunk. Vannak ötleteink és elképzeléseink már arra, hogy a szomszédos országokat is felmérjük, milyen lehetőségek vannak ott, és persze ott akarunk lenni minden egyetemre, vagy éppen középiskolába vágyó sportolónak a tudatában. Minden évben van egy célunk, ennek megfelelően dolgozunk, most 45-50 fiatalt szeretnénk kiközvetíteni – zárta gondolatait Csorvási Levente. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában