Bács-Kiskun

3 órája

Így hasznosítsd újra a halloweeni tököt az ünnepek után!

Közeleg a Halloween, az amerikaiak egyik legkreatívabb ünnepe, mely már hazánkban is egyre népszerűbb. Arra azonban sokan nem gondolnak, hogy az ünnepek után az egyik legikonikusabb jelképe, a halloweeni tök újrahasznosítható.

Sebestyén Hajnalka

Szakemberrel arról beszélgettünk az ünnep kapcsán, hogy mit tehetünk a kellékkel. Papp Zoltán megosztotta véleményét azon lehetőségekről, melyekkel a halloweeni tök újrahasznosítható. Nem a kuka vagy a komposzt az egyetlen megoldás.

halloweeni tök, Papp Zoltán, Börönde Ferenc, Bács-Kiskun
A halloweeni tök újrahasznosítható alternatíváit Papp Zoltán (balról) összegezte, aki társával, Börönde Ferenccel együtt termeszti a tökféléket
Fotó: Sebestyén Hajnalka

Ketten együtt termesztik a tököt

Helvécia nagyközségben Papp Zoltán és társa, Börönde Ferenc mezőgazdasági vállalkozók, többféle tököt termesztenek. Egyik fő terményük a halloweeni tök, mely idén különösen nagy hangsúlyt kapott. A népszerűsítésére egy tökvásárral egybekötött TÖKölős napot tartottak, ahol tökös játékok és tökfaragások szórakoztatták a gyerekeket, és dizájnsarkok pedig tippeket adtak felnőtteknek a halloweeni tökökkel való kül- és beltéri díszítésekre. 

Alternatívát kínáltak a tök felhasználására

Papp Zoltán saját bevallása szerint „gyüttment” Helvécián, ahol nagyon sok jó emberrel hozta már össze az élet. A TÖKölős napon is a környékbeli köncsögi tanyákon élők önkéntesen jöttek segíteni. A céljuk a tökök eladása mellett az volt, hogy bemutassanak többféle alternatívát a halloweeni tök használatára. 

A halloweeni töknek nagyon jó a formája, de sokkal többet adhat egy lakás vagy ház hangulatához, mint egy kifaragott vagy kifestett tök. Olyan lakberendezési sarkokat alakítottak ki, melyet látva sokan meríthettek kreatív ötleteket otthonuk őszi feldíszítéséhez. Tehetünk bele virágot, feldobhatjuk a lépcsőfordulókat, lépcsőfokokat a vidám színű terményekkel. 

A halloweeni tök nem ehető

A mezőgazdász arra felhívta a figyelmet, hogy a halloweeni tök nem ehető, nem finom. Ugyanakkor a magja nagyon is finom kisütve. Vannak azonban olyan dísztökök, muskotályos tökök vagy sütőtökök, melyekből különböző finomságok készíthetők sütőben vagy akár mikrohullámú sütőben.

Ünnepek után a halloweeni tök újrahasznosítható

A legtöbben nem is gondolnak bele abba, hogy az ünnepek után nem muszáj kidobni rögtön a halloweeni tököket. Egyrészt felhasználható lakásdíszként, például virágvázaként vagy gyertyatartóként. Persze csak addig, amíg nem kezd el rohadni. Párosítható dísztökökkel, káposztavirágokkal, és egy gyönyörű kompozíció is születhet belőle az ajtó előtt. 

Állatok közül több is szereti

Aki állatokat tart, annak érdemes az étrendjükbe beletenni. Bár Papp Zoltán tapasztalata szerint a disznó kisebb kedvvel fogyasztja el, de a birkák kedvelik. Igaz először a magokat eszik ki belőlük, csak utána a belsejét. 

Madáretető is lehet

A kivájt tökből madáretető is készíthető, de a beleolvadt gyertyát szedjék ki belőle, és csak azután helyezzék bele az eledelnek szánt magvakat. Sőt a nagy hidegben akár még esznek is a tök húsából a madarak. 

Ami fontos, ne tegyük el a következő évre, mert addigra biztosan elrothad. Aki nem tud vele mit kezdeni, eláshatja a földbe, tele van tápanyagokkal, de a komposztra is dobhatja. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában