Strandkézilabda

2024.07.30. 14:43

Kiskunmajsa ad otthont a strandkézilabda bajnoki döntőnek

A Bács-Kiskun vármegyei kézilabda szerelmesei nyáron sem pihennek, hiszen amit a hűvösebb időszakban a parketten, azt nyáron a strandokon a homokban is megtehetik. Ebben partner a vármegyei szövetség is, mely egy színvonalas döntő megrendezésében is partner lesz hétvégén, melynek helyszíne Kiskunmajsa.

Nyitray András

Nem állt le a vármegyében a kézilabda élet nyáron sem, a strandokon régi hagyománya van már annak, hogy a helyi sportemberek a homokban gyűrjék egymást kedvenc sportágukban. A korábbi évek szervező munkája igen profi volt, ennek köszönhetően a csapatok létszáma is folyamatosan nőtt. Megjelent az igény a szervezett bajnokságra is, ami mellé a helyi szövetség is örömmel állt oda. 

Kiskunmajsa lesz a döntő helyszíne
Fotó: Járdi Ádám

– Ez egy amatőr strandkézilabda szerveződés, és azt tudni kell, hogy a megyénkben igen sok tornát rendeznek. Tiszakécskén, Kunfehértón és Soltvadkerten is népszerű a sportág. Utóbbi helyszínen tavaly rendezték a tizedik KuPi Kupát, és a szövetséggel akkor már támogattuk is a rendezvényt. Ahogy haladtak az évek, egyre több és több csapat nevezett ezekre a tornákra, így felmerült annak az igénye is, hogy egy amatőr bajnokságot hozzunk létre. Demeter Ádám és Nagy Gábor szervezőkkel egyeztettünk ennek a lehetőségeiről, majd végül a szövetséggel az ügy mellé álltunk. Tavaly októberben meg is alakult a strandkézilabda bizottságunkat, aminek Juhász Sándor, a Jonathermál Gyórgyfürdő ügyvezetője lett az elnöke – tekintett vissza a kezdetekre Járdi Ádám, a Bács-Kiskun Vármegyei Kézilabda Szövetség elnöke. 

Több helyszínen gyűjthették idén is a pontokat a csapatok, melynek tétje az volt, hogy bejussanak a kiskunmajsai nyolcas döntőbe, ahol a férfi és a női csapatok is harcba szállhatnak a végső sikerért. A szervezők a kitartásért és a lelkesedésért cserébe, a fináléra már nevezési díjat sem kértek, elismerve ezzel a csapatok teljesítményét. 

Kiskunmajsa lesz a finálé helyszíne

– Idén három pontszerző fordulót hirdettünk meg, ezeknek helyszíne Soltvadkert, Kunfehértó és Berekfürdő volt. A csapatok itt gyűjthettek pontokat, harmincnál is több női és férfi együttes nevezett és indult. A mezőnyből a legjobb nyolc-nyolc együttes lehet ott Kiskunmajsán a záró rendezvényen, melyet most hétvégén rendezünk. A csapatokat azzal is igyekeztünk elismerni, hogy míg az eddigi fordulókra volt nevezési díj is, ide már nem, ez egyfajta hála is részünkről az egész nyáron át kitartó aktivitásukért is. A rendezési költségeket itt mi álljuk. 

Járdi Ádám elmondta, nem volt könnyű kialakítani a döntő mezőnyét, hiszen rendkívül színvonalas csatákat hoztak az állomások. A strandkézilabda egyre nagyobb népszerűségnek örvend, nem véletlen volt bemutatkozó sportágként ott Párizsban is, melynek hatására akár az olimpiai program része is lehet idővel. 

– Nagyon komoly mérkőzések voltak végig, nehezen sikerült a legjobb nyolc mezőnyét kialakítani, sok szoros csata volt. Ebből is látszik, hogy egyre jobban szeretik a strandkézilabdát, jó példa erre, hogy az olimpián bemutatkozó sportágként is ott volt már. Szó van arról is, hogy akár fel is vehetik a tényleges programba a jövőben – tette hozzá Járdi Ádám. 

Az Absolute Live Strandkézilabda Bajnokság döntője szombaton 15 órakor kezdődik el Kiskunmajsán a Jonathermál Gyógyfürdőben, vasárnap aztán egész nap zajlik tovább, ekkor hirdetik ki a győzteseket is. A női mezőnyben az A csoportban a Pink Gin, a Blue Gin, a Másnaposok és a Napsugarak, míg a B-ben a Hot Shots, az SZBI, a Kupidák és a Maják találkoznak. A férfi mezőny egyik négyesét a Talajok, a Szeszpanyol, a Zaklajda Team és a Zsebkés KC adja, míg a másikat a Homokfutók, a Totálkár, a Fatal Error, valamint a Turmix. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában