Labdarúgás

2024.07.19. 17:06

A Helvécia ezüstéremmel zárt

Ezüstérmet szerzett a Helvéciai SE a vármegyei harmadosztályú bajnokság Északi csoportjában. A felnőtt csapatról a gárda szakvezetőjét, Timár Zoltánt, a helvéciai utánpótlásról pedig a sportvezető Dinnyés Lászlót kérdeztük.

Vincze Miklós

Az aranyéremért folytatott, végig kiélezett csatában végül a második helyre futott be a Helvécia a vármegyei harmadosztályú bajnokság Északi csoportjában. Adódik a kérdés, hogy vajon tudnak-e örülni az ezüstéremnek. Hiszen a csapat többször állt az élen is a tavasz folyamán, ám rendre botlott, és olyankor rögtön visszaelőzött a későbbi bajnok Ladánybene. Ráadásul az utolsó fordulóban is volt még olyan pillanat, amikor a Helvécia állt az élen. 

Helvécia, labdarúgás
A Helvécia gárdája a tavaszi, Ladánybene elleni rangadó előtt.
Fotó: Vincze Miklós

– Mindenképpen sikerként éljük meg az elért második helyezést, mivel elég régen nem sikerült már odaérünk a dobogóra – jelentette ki Timár Zoltán, a csapat vezetőedzője. – A saját kezünkben volt a sorsunk, így nem okolhatunk mást. Ősszel, az első három fordulóban pontot se szereztünk, talán ott ment el a bajnoki cím. Ha ott csak néhány ponttal többet szerzünk, lehet, hogy odaérhettünk volna az első helyre. Viszont a 4. forduló után már csak egyetlen vereséget szenvedtünk el, Jakabszállástól, ami azért megsüvegelendő teljesítmény. Talán ezért is a hazai Jakabszállás elleni vereség a legfájóbb, ugyanakkor el kell ismerni, hogy egyébként volt több olyan meccs is, amikor nekünk volt szerencsénk, így hát a dolog valahogy kiegyenlítődik.

A bajnok Ladánybene följebb lépett a másodosztályba, a Helvécia marad a harmadik ligában. 

– Egyelőre nem tervezzük, hogy magasabb osztályban szerepeljünk. Igen nagy a különbség a vármegye kettő és a vármegye három között. Bár az utánpótláshátterünk meglenne a magasabb osztályhoz. Ráadásul egy összetartó, jó közösség a miénk. Kor szerint nagyon vegyes az összetétel nálunk, tizenhéttől hetvenévesig vannak játékosaink, és félő, hogy ez egy magasabb osztályú szereplés miatt felbomlana, és ezzel együtt a kedv és a lelkesedés is alábbhagyna. Láttunk effajta negatív példákat a közelmúltban más csapatoknál. Így egyelőre inkább maradunk. A keretben kisebb változások várhatóak, de nem jelentősek. Nálunk nem is nagyon divat csak úgy abbahagyni.

A házi gólkirály Szabó Gábor lett 34 góllal, a második helyen pedig Csorba Sándor végzett, 22 góllal.

Gólokban és gólérzékeny játékosokban tehát nem volt hiány. – Minden csapat örülne akár egy hasonló gólzsáknak is, a mi csapatunkban szerencsére két ilyen játékos is szerepel. Szabó Gábor sokáig versenyben volt a gólkirályi címért is, ugyanakkor ez nem írta nála fölül a csapat érdekét, hiszen a bajnokság végén többször is kiszolgálta társait, a gólkirályi címet nem szem előtt ­tartva. 

Arra a kérdésre, hogy milyen eredmény az, amit már most aláírna a 2024/25-ös idényre, így felelt. – A következő idényben is szeretnénk versenyben lenni a dobogóért, de ha nem sikerül, akkor se leszünk elkeseredve. – A játék, a közösségi élet a cél nálunk.

Dinnyés Lászlót, a Helvécia sportvezetőjét az utánpótlásról faggattuk, annak ugyanis – főként más településekhez képest – bővében van a Helvécia.

– A célunk a játék megszerettetése, valamint ha valaki magasabb szintre szeretne jutni, neki is segítünk ennek a célnak az elérésében, erre több példa is van, hiszen már több játékosunknak is sikerült magasabb szintre igazolni. Nálunk kiemelten fontos, hogy a labdarúgás, a szakma mellett odafigyelünk az utánpótlásképzés során az emberi tényezőkre is. Fiatal, lendületes és lelkes edzői stábbal dolgozunk, akik az edzéseken és edzéseken kívül is nagy hangsúlyt fektetnek a pedagógiai megközelítésre. A célunk az összes korosztályban képzett, magabiztos, kreatív, gondolkodni tudó játékosok nevelése, akik a pályán és az élet egyéb területein is megállják a helyüket. Annak az oka, hogy viszonylag bővében vagyunk a gyerekeknek az, hogy Helvécia és vonzáskörzetében kevés lehetőség adódik a sportolásra. Ezért azokat a gyerekeket, akik szeretnének sportolni, integráljuk az egyesület életébe. A klub a jelentkezők közt nem tesz különbséget a tekintetben, hogy valakinek mi a célja a labdarúgással. Van, akinek ez a klub a versenysportban az első állomás, de van, akinek az egészségmegőrzés, a szociális és baráti kapcsolatok kialakítása a célja. Az U7, U9, U11-es korosztályaink a Bozsik rendezvényeken szerepelnek, ahol életkornak, képzési szintnek megfelelő csoportokba osztják a klubokat. Az U13, U14, U19 korosztályok pedig a megyei bajnokságokban szerepelnek. De tovább szeretnénk bővülni, jelenleg az U16-os csapat megyei bajnokságban való indításán is dolgozunk – utalt a közeljövőt illető tervekre Dinnyés László.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában