Kiállítás

2 órája

Mérnökök a Hazáért: a Maderspach család történetét mutatja be a kiskőrösi tárlat

Az aradi vértanúk halálának 175. évfordulóján új időszaki kiállítást nyílt az Úttörténeti Múzeumban. A Mérnökök a Hazáért című kiskőrösi kiállítást több mint kétéves előkészület után sikerült megvalósítani.

Barta Zsolt

Az ötletadó, Hagyárossyné Maderspach Kinga, aki sajnos a kiállítás megnyitása előtt nem sokkal elhunyt, szerette volna bemutatni nagy múltú családjának történetét egy átfogó kiállításban. Úgy gondolta, hogy Maderspach Károly, nemesi származású szabadságharcos, hídépítőmérnök és unokája, Maderspach Viktor útépítő mérnök, író és vadász munkássága egy technikai gyűjtemény díszletei közt méltó helyen jelenhet meg. Így esett a választása az Úttörténeti Múzeumra, mely megfelelő helyszín lett a neves családtagok munkásságának bemutatására. Minderről Turán István, a múzeum intézményvezetője tájékoztatta hírportálunkat. Ezután átfogó kutatás kezdődött, felhasználva és kiegészítve a családtól és más gyűjtőktől kapott tárgyakat, ismereteket. A gyűjtés során sikerült egy igen tartalmas anyagot összeállítani, amely a Mérnökök a Hazáért címet kapta.

Mérnökök a Hazáért, kiállítás, Úttörténeti Múzeum
A Mérnökök a Hazáért kiállításnak az Úttörténeti Múzeum adott otthont
Fotó: Turán István

A kiállításmegnyitó egy egész napos rendezvény nyitó eseménye volt, melyet Kiskőrös Város Önkormányzata, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, az Úttörténeti Múzeum és a Krámer Alapítvány közösen szervezett meg.

Turán István köszöntötte a nagyszámú közönséget, majd a megnyitó beszédre Prof. dr. Csorba László történészt kérte fel, akit személyes emlékek is fűztek a Maderspach család örökségének felkutatásához. Az élvezetes előadás után a közönség megtekinthette a tárlatot, melyet Maderspach Kingának ajánlottak. Az időszakos kiállítás az év végéig tekinthető meg, tájékoztatott Turán István.

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában